Parlamentul European califică Holodomorul drept genocid: „Crimele” comise în prezent de soldații lui Putin „amintesc de trecut”

0
Publicat:

Parlamentul European a calificat joi drept genocid foametea provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani în Ucraina şi care a dus la moartea a milioane de oameni.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Într-un text votat în cvasi-unanimitate - 507 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 17 abţineri -, eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg apreciază că această foamete, denumită de ucraineni Holodomor, a fost comisă de „regimul sovietic cu intenţia de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiţii de viaţă ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică”.

„Crimele comise în prezent de ruși în Ucraina amintesc de trecut”, subliniază într-un comunicat Parlamentul European, care a înmânat miercuri, la Strasbourg, Premiul Saharov pentru libertate de gândire poporului ucrainean agresat de soldații lui Vladimir Putin.

De asemenea, europarlamentarii îndeamnă „toate ţările şi organizaţiile” să recunoască Holodomorul drept genocid, în faţa unui „regim rus care manipulează memoria istorică pentru propria supravieţuire”.

Supranumită „grânarul Europei” pentru fertilitatea pământurilor sale de cernoziom, Ucraina a pierdut între patru şi opt milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, orchestrată de Stalin pe fondul colectivizărilor pentru a reprima orice aspiraţie naţionalistă şi secesionistă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Ucraina face de mai mulţi ani campanie pentru recunoașterea Holodomorului drept genocid, concept apărut după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia refuză în mod categoric o astfel de clasificare, pretextând că marea foamete de la începutul deceniului 1930-1940 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi în rândul ruşilor, kazahilor, germanilor de pe Volga şi altor popoare aflate pe atunci în Uniunea Sovietică.

În noiembrie, Germania a recunoscut la rândul său Holodomorul drept genocid. Această decizie a fost criticată cu vehemență de Moscova, care a acuzat Berlinul că o „diabolizează”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite