Parlamentul European ameninţă cu justiţia Comisia Europeană. Motivul: accesarea banilor europeni nu este condiţionată de respectarea statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

Parlamentul European se pregăteşte să acţioneze în justiţie Comisia Europeană pentru că nu a luat măsuri în vederea aplicării regulamentului cu privire la condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept de către ţările membre, a anunţat joi legislativul comunitar într-un comunicat de presă.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care dă un ultimatum de două săptămâni Comisiei Europene să îşi îndeplinească obligaţiile şi să pună la punct măsurile prin care acordarea fondurilor UE e condiţionată real de respectarea statului de drept. Rezoluţia a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă şi 28 de abţineri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Noul instrument de condiţionalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 şi se aplică şi fondurilor de redresare. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme şi nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluţia sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Această situaţie constituie un temei suficient pentru introducerea de acţiuni în justiţie, afirmă aceştia.

Riscul ca bugetul european să fie utilizat abuziv în ţările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează, subliniază eurodeputaţii şi îi încredinţează preşedintelui Sassoli sarcina de a solicita Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, să îşi îndeplinească obligaţiile în temeiul noului regulament.

Eurodeputaţii îl însărcinează pe preşedintele PE, David Sassoli, să solicite Comisiei Europene, în termen de cel mult două săptămâni, „să îşi îndeplinească obligaţiile” în temeiul Regulamentului privind statul de drept.

Într-o rezoluţie adoptată joi cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă şi 28 abţineri, eurodeputaţii notează că noul instrument de condiţionalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 şi se aplică şi fondurilor de redresare. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme şi nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluţia sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Această situaţie „constituie un temei suficient pentru introducerea de acţiuni în justiţie” în baza articolul 265 din Tratatul UE împotriva Comisiei, afirmă membrii PE.

Riscul ca bugetul UE să fie utilizat abuziv în ţările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează, subliniază eurodeputaţii, care îi încredinţează preşedintelui PE sarcina de a solicita Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, „să îşi îndeplinească obligaţiile” în temeiul noului regulament.

Pentru a fi gata, Parlamentul va începe între timp „pregătirile necesare pentru eventuale proceduri judiciare în temeiul articolul 265 din TFUE (Tratatul privind funcţionarea UE – n.r.) împotriva Comisiei”, se mai arată în comunicat.

Eurodeputaţii îndeamnă Comisia să abordeze rapid încălcările grave ale principiului statului de drept în unele state membre, care pun în pericol în mod grav distribuirea echitabilă, legală şi imparţială a fondurilor UE.

Comisia ar trebui să utilizeze toate instrumentele necesare, inclusiv procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE, cadrul UE privind statul de drept şi procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, pentru a aborda încălcările persistente ale democraţiei şi ale drepturilor fundamentale în UE, inclusiv atacurile la adresa libertăţii mass-mediei, a jurnaliştilor, precum şi a libertăţii de asociere şi de întrunire.

Regulamentul referitor la condiţionalitatea privind statul de drept, menit să protejeze fondurile UE împotriva posibilei utilizări abuzive a acestora de către guvernele UE, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în faţa Curţii de Justiţie a UE (Polonia şi Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie) şi până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

Într-o rezoluţie adoptată în martie 2021, Parlamentul European a reiterat faptul că concluziile Consiliului European cu privire la această chestiune nu au efect juridic şi a stabilit data de 1 iunie ca termen limită pentru adoptarea orientărilor. Eurodeputaţii au solicitat, de asemenea, Comisiei să consulte Parlamentul înainte de adoptarea acestora. În cadrul unei reuniuni a comisiilor competente din PE la 26 mai, Comisia Europeană a indicat că intenţionează să se consulte cu Parlamentul în prima jumătate a lunii iunie.

Ungaria şi Polonia, ambele investigate oficial de UE pentru încălcarea statului de drept, riscă să piardă miliarde de euro din fondurile europene atunci când se va aplica noul regulament, comentează agenţia Reuters.

„Locuitorii din Polonia, Ungaria şi din alte ţări trebuie să ştie că executivul european este de partea lor şi se va lupta pentru drepturile lor ca cetăţeni ai UE”, a transmis într-un comunicat eurodeputata Terry Reintke, din partea Verzilor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite