Papa Francisc se pregăteşte pentru aniversarea primului an la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a părăsit duminică Vaticanul, înainte de aniversarea primului său an de la ocuparea Scaunului Papal, sărbătoare pe care o va petrece în cadrul Curiei Romane, organul administrativ al Sfântului Scaun. Liderul de la Vatican va sărbători totodată şi Postul Mare , pentru prima dată în ultimele decenii în afara statului-oraş.

Francisc a ales să petreacă perioada de post şi rugăciune în oraşul Ariccia, la o depărtare de aproximativ 25 de kilometri de Vatican), situat în centrul Italiei, fiind încă o dovadă a nonconformismului actualului papă. Acest obicei nu a mai fost reluat de mai multe decenii, notează Reuters.

În timpul predicii sale săptămânale, înainte de a părăsi Vaticanul, Francisc a spus că este nevoie de o reformă a Curiei, care nu ar trebui să mai fie atât de concentrată pe afacerile sale interne. El a mai spus că prima duminică din Postul Mare este o ocazie de a rememora pilda lui Iisus, care a refuzat tentaţii precum „confortul financiar” şi „puterea lumească”.

Alegerea pe 13 martie a cardinalului argentinian Jorge Bergoglio, primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani, a fost considerată o dovadă a dorinţei de a reîmprospăta Vaticanul şi de a schimba birocraţia densă din interiorul Curiei Romane. Nevoia era una cu atât mai stringentă cu cât ieşeau mai multe acuzaţii la suprafaţă, unii cardinali şi slujitori ai Bisericii Catolice fiind suspectaţi de corupţie şi favoritism.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite