Papa Francisc se întâlneşte cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de summitul cu patriarhul Kiril

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de un summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul rus Kiril, un susţinător al războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi lideri religioşi de când predecesorul lui Antonie, Hilarion, a fost înlăturat în luna iunie, într-o decizie rapidă care indică disensiunile din cadrul Patriarhiei Moscovei cu privire la conflict. 

Vaticanul l-a citat pe mitropolitul Antonie pe lista oficială a papei, dar nu a oferit detalii despre ceea ce s-a discutat în audienţa privată. 

Suveranul pontif va participa la un congres al liderilor religioşi în capitala Kazahstanului Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie, unde a spus că speră să se întâlnească cu patriarhul Kiril. 

Bulat Sarsenbayev, şeful organizaţiei din Kazahstan care organizează congresul, a declarat pentru Astana Times că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a confirmat prezenţa. 

Patriarhul Kiril este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a susţinut cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident decadent. 

Poziţia lui Kiril a dus la o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a cauzat ruperea legăturilor dintre unele Biserici Ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă. 

Papa Francis, care a numit conflictul un ”război de agresiune crud şi lipsit de sens”, plănuia să se întâlnească cu patriarhul rus pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat întrevederea la sfatul diplomaţilor Vaticanului. 

Cei doi lideri religioşi s-au întâlnit o singură dată, în Cuba, în 2016, reprezentând prima întâlnire între un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054. 

Într-un interviu pentru Reuters acordat luna trecută, Francis a afirmat că doreşte să viziteze Kievul după întoarcerea sa din Canada pe 30 iulie, dar intenţionează să călătorească şi la Moscova mai întâi, de preferat, pentru a promova pacea.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite