Papa a vizitat închisoarea de femei din Veneția, în prima călătorie în afara Romei din ultimele luni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, s-a adresat deținuților, personalului și voluntarilor de la închisoarea Giudecca înainte de o slujbă în Piața San Marco.

Papa a vizitat Veneția FOTO: captură X
Papa a vizitat Veneția FOTO: captură X

Papa Francisc a vizitat duminică o închisoare pentru femei din Veneția, înainte de o slujbă, în timpul primei sale călătorii în afara Romei din ultimele șapte luni, scrie theguardian.

Călătoria de o zi la Veneția va fi urmărită îndeaproape pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea fragilă a lui Francisc, în vârstă de 87 de ani, care a făcut numeroase turnee în lume în cei 11 ani de când este papă, dar nu a mai călătorit de la vizita în orașul francez Marsilia, în septembrie.

Francisc a sosit cu elicopterul la ora locală 8.00, în curtea închisorii pentru femei de pe insula Giudecca, și a salutat pe rând cele aproximativ 80 de deținute, personalul și voluntarii.

Papa, care de-a lungul papalității sale a luat apărarea deținuților și a celor marginalizați, le-a încurajat pe femeile încarcerate să își reconstruiască viața „cărămidă cu cărămidă, împreună, cu determinare” în timpul petrecut în spatele gratiilor.

„Închisoarea este o realitate dură, iar probleme precum supraaglomerarea, lipsa facilităților și a resurselor și episoadele de violență dau naștere la multă suferință acolo", a spus el, stând în fața deținutelor. „Dar poate deveni, de asemenea, un loc de renaștere morală și materială”.

Francisc a făcut apel la sistemul penitenciar să „ofere deținuților instrumentele și spațiul pentru o creștere umană, spirituală, culturală și profesională, creând condițiile pentru reintegrarea lor sănătoasă”.

Papa a vizitat, de asemenea, o expoziție de artă găzduită de închisoare, care prezintă viața de zi cu zi a deținuților prin intermediul lucrărilor a 10 artiști diferiți. Expoziția reprezintă participarea Vaticanului la festivalul de artă Bienala din acest an, care a început la sfârșitul săptămânii trecute.

Vizita lui Francisc reprezintă „un moment istoric, deoarece va fi primul papă care vizitează Bienala de la Veneția”, a declarat curatorul principal al expoziției, José Tolentino de Mendonça.

După vizita la închisoare, Papa s-a adresat tinerilor la Basilica di Santa María della Salute, o biserică emblematică situată la capătul sudic al Marelui Canal. De acolo, s-a îndreptat spre Piața San Marco pe un pod construit din bărci, pentru a ține o slujbă.

Papa va pleca din Veneția în prima parte a după-amiezii, devenind al patrulea papă care vizitează orașul, după Paul al VI-lea (1972), Ioan-Paul al II-lea (1985) și Benedict al XVI-lea (2011). Dieceza de Veneția este una dintre cele mai mari din Italia, cu 125 de parohii, și are legături strânse cu papalitatea. Trei patriarhi din Veneția au devenit papi în secolul al XX-lea.

Vizita lui Francisc are loc în același weekend în care Veneția lansează o nouă taxă de intrare pentru excursioniștii de o zi, menită să reducă presiunea turismului asupra sitului aflat în patrimoniul mondial UNESCO. În calitate de oaspete, șeful Bisericii Catolice va fi scutit de cumpărarea unui bilet de 5 euro - dar pelerinii nerezidenți care vin în vizită pentru slujba sa vor trebui să plătească.

Suveranul pontif, care se deplasează într-un scaun cu rotile, a suferit probleme de sănătate tot mai mari în ultimii ani, de la dureri la genunchi până la intervenții chirurgicale pentru o hernie și la colon.

În ciuda stării sale de sănătate, Vaticanul îi pregătește o ambițioasă călătorie de 12 zile în Asia, în septembrie, care va cuprinde Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore. Înainte de aceasta, papa urmează să facă alte două călătorii în Italia: la Verona, în mai, și la Trieste, în iulie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite