Orașul european în care autobuzele clasice vor fi înlocuite de cele autonome

0
Publicat:

Încetul cu încetul, condusul mașinilor ar putea deveni istorie. Chiar și în ceea ce privește mijloacele de transport în comun, șoferii ar putea fi înlocuiți de tehnologie. Începând de săptămâna viitoare, autobuzele autonome vor lua locul celor clasice, pe o întreagă linie a unui oraș european.

Autobuz autonom FOTO Twitter
Autobuz autonom FOTO Twitter

Șoferii vor rămâne pe poziții doar pentru a interveni în cazuri de urgență, potrivit AFP.

O linie de autobuze autonome

Vehiculele care, practic, se conduc singure, vor intra în circulație, de săptămâna viitoare, în capitala Scoției. Ele reprezintă o premieră pentru Regatul Unit.

Tehnologia de autonomie prezentă la aceste autobuze a fost deja testată, dar aceasta este prima data când este folosită pe o linie de autobuz, a declarat Peter Stevens, director de afaceri publice al companiei Stagecoach, în timpul unei demonstraţii joi, lângă Edinburgh.

Noua linie, cu o lungime de aproximativ 22 de kilometri, situată în vestul capitalei scoţiene, urmează să transporte aproximativ 10.000 de pasageri pe săptămână.

Șoferii, prezenți doar pentru urgențe

În cele cinci autobuze aflate în circulaţie, care vor putea circula cu o viteză de până la 50 km/h, va fi în continuare prezent un şofer pentru a verifica buna funcţionare a tehnologiei, aşa cum prevede legea britanică care nu autorizează deocamdată circulaţia vehiculelor complet autonome pe drumurile publice.

Un alt agent va fi la bord pentru a verifica biletele şi a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Un sistem dotat cu inteligenţă artificială va detecta alte vehicule de pe drum pentru a evita coliziunile, în timp ce camerele şi un radar vor scana drumul pentru a evita pietonii.

Potrivit lui Peter Stevens, serviciul va fi mai sigur şi mai eficient, cu economii de combustibil de până la 20%.

Sistemul poate răspunde mai repede decât timpul de reacţie al unui om, atunci când este necesar, a explicat el.

Şi cu cât autobuzele circula mai mult, cu atât vor colecta mai multe date pentru a avansa timpul de deplasare în autonomie, a adăugat sursa citată.

Acest serviciu este ceva nou, interesant de văzut, o parte a revoluţiei noastre tehnologice, a afirmat Callum Jones, şofer de autobuz.

În 2021, un autobuz electric fără şofer a fost pus în funcţiune în Malaga, Spania, un proiect prezentat ca o premieră în Europa. Teste au fost, de asemenea, efectuate în Coreea de Sud în acelaşi an şi în Singapore la începutul anului 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite