Opoziția poloneză a primit suficiente voturi pentru a forma o coaliție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul conservator, aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, a câștigat 36,8% din voturi.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

În urma rezultatelor alegerilor parlamentare desfășurate în țară, trei coaliții de opoziție din Polonia au primit un număr suficient de voturi pentru a se uni și a lupta cu partidul de guvernământ pentru dreptul de a forma un guvern. Acest lucru este dovedit de rezultatele exit poll publicate de Televiziunea Poloneză după închiderea secțiilor de votare.

Cea mai mare formațiune de opoziție „Platforma Civică” a fostului premier și fost șef al Consiliului European, Donald Tusk primește 31,6% din voturi (163 de mandate), asociația centristă „A treia cale” - 13% (30 de mandate), „Stânga” - 8,6% (12 mandate). Împreună, aceste formațiuni ar putea să ocupe 248 de locuri în parlamentul de 460 de locuri.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care guvernează în Polonia de opt ani, câștigă 36,8% din voturi (200 de locuri). Partenerul său potențial de coaliție, partidul naționalist Confederația Euroscepticilor, primește 6,2% (12 locuri). 

Referendumul va fi invalidat

Prezența cetățenilor polonezi la referendumul național pe probleme socio-politice importante desfășurate în paralel cu alegerile parlamentare nu a depășit pragul necesar de 50%. Acest lucru este evidențiat de datele exit pollurilor, publicate de televiziunea poloneză după închiderea secțiilor de votare.

Conform legilor poloneze, un referendum este considerat valabil dacă la el participă mai mult de 50% dintre alegători. Duminica aceasta, 40% dintre alegători au votat la referendum.

Cetățenii au fost rugați să răspundă la patru întrebări: „Susțineți vânzarea activelor statului către organizații străine, ceea ce duce la pierderea controlului polonez asupra sectoarelor strategice ale economiei?”, „Susțineți creșterea vârstei de pensionare, inclusiv restabilirea vârstei de pensionare la 67 de ani pentru bărbați și femei?”, „Susțineți eliminarea gardului de frontieră dintre Republica Polonia și Republica Belarus?”, „Suțineți primirea a mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa ca parte a mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?” 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite