Operatorul Loteriei Naționale din Marea Britanie a împrumutat milioane de euro de la bănci deținute de Kremlin

0
Publicat:

Compania din spatele Loteriei Naționale britanice a împrumutat milioane de euro de la băncile deținute de Kremlin în momentul în care a obținut cel mai mare contract din sectorul public din regat, dezvăluie The Guardian.

Allwyn a rambursat datoriile la sfârșitul lunii martie 2022. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)
Allwyn a rambursat datoriile la sfârșitul lunii martie 2022. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Cei mai mari doi creditori din Rusia, VTB și Sberbank, au făcut parte dintr-un sindicat care a fost acceptat să împrumute Allwyn cu până la 640 de milioane de euro în 2020, cu doi ani înainte ca firma specializată în jocuri de noroc să fie numită „ofertantul preferat" pentru contractul de loterie în valoare de 6,5 miliarde de lire sterline.

În timp ce Allwyn a rambursat partea din împrumut atribuită celor două bănci rusești ca răspuns la invazia Ucrainei, se pare că fondurile au ajutat la susținerea grupului în timpul procesului costisitor de licitație pentru loterie.

Împrumuturile de la Sberbank și VTB, deținute de Kremlin, acordate prin intermediul unor filiale europene din Republica Cehă și, respectiv, Germania, au rămas în vigoare timp de aproape o lună după ce ambii creditori au fost plasați sub sancțiuni de către Guvernul britanic. 

Allwyn a rambursat datoriile la sfârșitul lunii martie a anului 2022, după ce Comisia pentru Jocuri de Noroc a ales compania pentru a gestiona loteria, înaintea operatorului în funcție, Camelot, și a unei oferte din partea magnatului media Richard Desmond. 

Nu există nicio dovadă că Allwyn, deținută în cele din urmă de miliardarul ceh Karel Komarek, a încălcat sancțiunile sau că a existat vreo influență rusă asupra ofertei. De asemenea, nu există nicio dovadă care să indice că împrumuturile rusești au fost folosite pentru a finanța direct oferta pentru loterie. 

Allwyn a declarat că a informat Comisia pentru Jocuri de Noroc cu privire la împrumuturi și la intenția sa de a le rambursa la 28 februarie, la patru zile după ce VTB a fost plasată sub sancțiuni de către Marea Britanie, și că a respectat instrucțiunile privind sancțiunile din partea Trezoreriei. 

Dar împrumuturile ridică întrebări cu privire la faptul că parlamentarii au primit informațiile de care aveau nevoie în timpul sesiunilor comisiei de examinare a legăturilor de afaceri ale lui Komarek cu Rusia. 

„Comisia pentru Jocuri de Noroc trebuie să vină de urgență cu o explicație”

Parlamentarul laburist Clive Efford, membru al comitetului select pentru cultură, media și sport, a susținut că nu poate înțelege de ce Comisia pentru Jocuri de Noroc nu a menționat împrumuturile în timpul unei sesiuni de probe din iunie 2022. 

Este inacceptabil faptul că Comisia a ales să nu ne informeze despre faptul că știa că Allwyn avea împrumuturi de la două bănci legate de statul rus în momentul în care a selectat-o ca ofertant preferat pentru loteria britanică", a susținut Efford. 

Din aceste dovezi reiese clar că Comisia pentru Jocuri de Noroc nu a dat răspunsuri complete și sincere atunci când a fost întrebată despre ceea ce știa în legătură cu relațiile lui Allwyn cu Rusia lui Putin." 

Se așteaptă ca această comisie să interogheze din nou Comisia pentru Jocuri de Noroc în  luna aprilie. 

Deputatul conservator Iain Duncan Smith, vicepreședintele grupului parlamentar al tuturor partidelor privind daunele cauzate de jocurile de noroc, a întrebat, de asemenea, de ce împrumuturile nu au ieșit la iveală anterior. 

Este foarte posibil să nu fi fost nimic îngrijorător în legătură cu acest împrumut, dar dacă este așa, de ce nu au fost informați parlamentarii și publicul despre asta? 

Un contract din sectorul public de o asemenea valoare și importanță ar trebui să fie supus celor mai înalte cerințe de transparență. Comisia pentru Jocuri de Noroc trebuie să vină de urgență cu o explicație”, a spus Smith.

Împrumuturile au fost garantate inițial de Sazka Group Financing

Legătura până acum nedeclarată dintre Allwyn și băncile deținute de Kremlin a ieșit la iveală cu ajutorul analizei registrelor corporative disponibile publicului larg în Republica Cehă, unde Komarek și-a clădit averea în perioada post-sovietică. 

În ciuda condamnării publice de către Komarek a invaziei „brutale" a lui Vladimir Putin în Ucraina, Allwyn a întâmpinat dificultăți în a scăpa de preocupările parlamentarilor cu privire la legăturile sale cu Rusia. 

Întrebările s-au concentrat pe o instalație de stocare a gazelor din Republica Cehă, care a fost deținută în comun de holdingul lui Komarek, KKCG, și de Gazprom, deținut de Kremlin, până în februarie. 

În iunie 2022, Comisia pentru Jocuri de Noroc a transmis deputaților din comisia pentru cultură că nu este preocupată de legătura cu Gazprom. 

Împrumuturile de la Sberbank și VTB, contractate în decembrie 2020, au finanțat grupul Allwyn, care deține loterii și întreprinderi de jocuri de noroc în întreaga Europă. 

Grupul controlează Allwyn Enertainment Ltd., cu sediul în Marea Britanie, care a început să opereze Loteria în februarie, după un război al licitațiilor extrem de competitiv. 

Comisia pentru jocuri de noroc a lansat oficial competiția în august 2020, începând o bătălie costisitoare în care Allwyn și ofertanții rivali au cheltuit milioane de euro pe consultanți, avocați, veterani din sălile de consiliu și directori de PR pentru a-și susține ofertele pentru un contract care se preconizează că va valora 6,5 miliarde de lire sterline în venituri pe parcursul a 10 ani. 

Împrumuturile au fost garantate inițial de Sazka Group Financing, o divizie a Sazka Group, care s-a redenumit în mai 2022 Allwyn International. În conturile din 2021 ale Sazka Group Financing se menționează că grupul „a răspuns la sancțiunile impuse de statele membre ale Uniunii Europene asupra Rusiei în ceea ce privește sectorul bancar rusesc"

Allwyn și-a exprimat „oroarea față de invazia Rusiei”

„Întreaga parte a împrumutului care poate fi atribuită VTB și Sberbank" a fost rambursată la 22 martie și 25 martie 2022. 

Marea Britanie a plasat VTB sub sancțiuni cu aproape o lună mai devreme, la 24 februarie, în timp ce Sberbank a fost adăugată pe lista de sancțiuni a Regatului Unit la 1 martie. 

La patru zile după ce VTB a fost plasată sub sancțiuni, KKCG a informat Comisia pentru Jocuri de Noroc cu privire la împrumuturi și la faptul că are de gând să rezilieze acordul. 

La 15 martie, când a fost numit ofertantul preferat al Comisiei pentru jocuri de noroc, împrumuturile nu fuseseră încă rambursate. 

Conturile grupului Sazka se referă la o rambursare anticipată a împrumutului în martie 2022, consemnată ca fiind de aproape 60 de milioane de euro. 

Cifra reprezintă aproximativ 14% din cele 450 de milioane de euro pe care Sazka Group Financing le-a împrumutat de la sindicat la sfârșitul anului 2020. 

Allwyn a declarat că a convenit asupra unei facilități de credit separate de 380 de milioane de lire sterline în octombrie 2021 pentru a-și finanța oferta de loterie. Cu toate acestea, procesul de licitație fusese deja deschis de mai bine de un an până în acel moment, iar facilitatea respectivă nu a fost utilizată până la sfârșitul anului 2021. 

Allwyn a declarat că „nu a luat niciodată împrumuturi de la nicio bancă, încălcând restricțiile impuse de sancțiuni". 

De îndată ce Rusia a invadat Ucraina și înainte de a fi numit de către Comisia pentru Jocuri de Noroc ca aplicant preferat [...], Allwyn și consilierii săi juridici au inițiat procesul de rambursare a împrumuturilor furnizate de filialele europene ale VTB [...] și Sberbank [...] ca parte a unei finanțări bancare sindicalizate ample în 2020. 

Allwyn a informat cu promptitudine Comisia pentru Jocuri de Noroc, iar acest proces a fost realizat în deplină conformitate cu instrucțiunile de lichidare publicate de HM Treasury. 

Până la 25 martie 2022, la doar o lună după invazia Ucrainei, Allwyn a rambursat toate sumele datorate către VTB și Sberbank. Allwyn și-a exprimat în mod repetat oroarea față de invazia Rusiei." 

Comisia pentru Jocuri de Noroc a declarat că „a cerut tuturor solicitanților să declare toate sursele de finanțare care urmau să fie folosite atât pentru cererea lor, cât și pentru funcționarea Loteriei Naționale. 

Am fost - și încă suntem - convinși că nicio entitate sancționată nu este implicată în finanțarea Allwyn". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite