Olanda va trebui să prezinte scuze pentru comerţul internaţional de sclavi. Guvernul, obligat să recunoască practica drept crimă împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shuttestock
FOTO Shuttestock

Olanda va trebui să prezinte scuze pentru activitatea sa de comerţ cu sclavi şi să recunoască această practică drept o crimă împotriva umanităţii. Un comitet al guvernului olandez, a dat, joi, acest aviz.

Ministrul de Interne, Kajsa Ollongren, a creat anul trecut un comitet care, în prezent, a cerut guvernului ţării să ia măsuri împotriva rasismului instituţional de pe piaţa muncii, piaţa de locuinţe şi din sistemul de educaţie. Aceasta a mai adăugat că fenomene sunt legate strâns de trecutul colonial al ţării şi de practica sclaviei şi comerţului de sclavi.

Regatul Ţărilor de Jos a celebrat, joi, Keti Koti (în traducere „Ruperea lanţurilor”), aniversarea abolirii sclaviei în fostele colonii Suriname (în America de Sud) şi antilele olandeze, conform Digi24. 

Cele patru cele mai mari oraşe neerlandeze, Amsterdam, Rotterdam, Utrech şi Haga au cerut, recent, ca această sărbătoare, să devină o sărbătoare naţională.

Femke Halsema, primarul Amsterdamului, a prezentat scuze, joi, pentru rolul pe care oraşul l-a avut în comerţul internaţional de sclavi.

„În numele administraţiei oraşului, vă cer scuze pentru implicarea activă a consiliului oraşului Amsterdam în sistemul comercial de sclavie colonială şi în comerţul internaţional de comerţ cu sclavi. Este timpul să încorporăm marea nedreptate reprezentată de sclavia colonială în identitatea oraşului nostru, printr-o recunoaştere cuprinzătoare şi necondiţionată”, a spus ea în timpul ceremoniei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite