Oficialul german responsabil de relaţiile transatlantice pledează pentru oprirea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Coordonatorul Guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a făcut apel la oprirea proiectului privind gazoductul Nord Stream 2.

Proiectul „este un obstacol serios în calea unui nou început în relaţiile transatlantice”, a declarat Peter Beyer pentru revista de afaceri „Wirtschaftswoche”, preluată DPA, potrivit Agerpres.

„Americanii nu se aşteaptă din partea noastră doar la o schimbare de retorică, ci şi la o schimbare în planul acţiunilor”, a subliniat el.

Controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care urmează să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, este intens criticat de Statele Unite.

Acum o săptămână, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a transmis omologului său german Heiko Maas că sancţiunile împotriva Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există „nicio ambiguitate” în opoziţia administraţiei pe care o reprezintă faţă de acest proiect energetic.

„Am afirmat clar că firmele implicate în construcţia conductei riscă sancţiuni din partea Statelor Unite. Gazoductul divide Europa, expune Ucraina şi Europa Centrală manipulării şi constrângerii din partea Rusiei şi contravine propriilor obiective energetice declarate ale Europei”, a spus secretarul de stat american într-o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută.

În timp ce Kremlinul susţine că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, Casa Albă, indiferent de administraţie, fie democrată, fie republicană, s-a opus proiectului, avertizând că acesta face parte din măsurile economice şi politice ale Rusiei vizând manipularea unor ţări europene şi subminarea relaţiilor transatlantice. Ţări din centrul şi estul Europei, cu Polonia în frunte, susţin această poziţie.

Potrivit Reuters, 18 companii s-au retras deja din proiectul Nord Stream 2 pentru a evita sancţiunile.

Guvernul german a respins până acum orice intervenţie politică în cazul Nord Stream 2.

Vinerea trecută, preşedintele boardului Gazprom, Viktor Zubkov, a declarat că lucrările la Nord Stream 2 sunt finalizate în proporţie de 90%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite