Oficialii maghiari tot ameninţă că vor ridica un gard metalic la frontiera cu România în caz de necesitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, urmând să fie activat în caz de necesitate, anunţă Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Ungaria trebuie să fie pregătită să construiască o nouă barieră la frontieră, dacă va fi necesar, a declarat János Lázár, citat de site-ul Portfolio.hu.

"Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar. Aceasta va fi o măsură de ultim resort, dar suntem pregătiţi şi avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic într-un interval scurt", a precizat oficialul ungar.

În contextul valului de imigranţi extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia şi cu Croaţia, semnalând acum câteva luni că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniţei cu România. Partidul naţionalist radical Jobbik a cerut joi Guvernului Viktor Orban să construiască gard pe toată lungimea frontierei cu România. Formaţiunea xenofobă a cerut construirea gardului în condiţiile în care şi Slovenia a început să monteze sârmă ghimpată la graniţa cu Croaţia. Acest lucru ar putea determina imigranţii care vor să ajungă în Europa Occidentală să aleagă rute alternative, intrând în Ungaria prin România, a explicat Adam Mirkoczki, purtătorul de cuvânt al Jobbik.

Autorităţile ungare au anunţat în septembrie intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că "gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România". Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia şi cu România.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite