Occidentul are o contraofertă pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina ar putea fi ajutată de SUA, UE şi de insituţiile financiare, despre care s-a aflat că poartă discuţii privind un eventual plan de urgenţă, în contextul în care moneda naţională este puternic afectată de protestele prelungite. Însă acest acord ar putea veni doar în anumite condiţii, una dintre cele mai vehiculate fiind instalarea unui guvern interimar, prooccidental şi reforme.

Pe măsură ce moneda naţională pierde tot mai mult teren în faţa valutelor, iar rezervele băncii centrale se consumă cu rapiditate, nevoia Ucrainei de a primi un nou ajutor finaniar devine tot mai acută. Grivna ucraineană a înregistrat marţi un nou minus de 1,14%, ajungând la 8,75 dolari, deşi la începutul anului valora aproxiamtiv 8,2 dolari, notează cotidianul american „The Financial Times”.

Grivna ucraineană a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii cinci ani, iar reprezentanţii băncii centrale pun scăderea pe seama lipsei unui ajutor finanicar internaţional. Specialiştii se aşteaptă ca moneda naţională a Ucrainei să coste şi 10 dolari până la sfârşitul acestui an, din cauza schimbărilor politicilor instituţiei, notează agenţia Bloomgerb.

Asupra Ucrainei veghează şi Rusia, însă interesele ei  dictează o serie de măsuri nepopulare. Kremlinul s-a arătat nemulţumit de proteste, ceea ce a dus la îngheţarea unui contract de finanţare de 15 miliarde de dolari şi presiuniuni reînnoite privind înăbuşirea  mişcările de stradă.

La acestea se adaugă şi faptul că preşedintele Viktor Ianukovici pare să fi pierdut controlul unei bune părţi din guvern, pe măsură ce birourile administratove din regiunile Ucrainei sunt cucerite una câte una. Noua structură se defineşte drept una prooccidentală, dornică să reducă din privilegiile preşedintelui

Aşa cum un diplomat de la Kiev spunea recent, „există numeroase planuri de urgenţă pentru a ne asigura„ că există o soluţie în cazuri de urgenţă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite