„Oamenii își pierd atenția și adorm”. Ce recomandări le-a făcut Papa Francisc preoţilor catolici

0
Publicat:

În cadrul audienței sale generale săptămânale din Piața Sfântul Petru, papa Francisc le-a transmis preoţilor catolici să țină slujbe scurte, pentru ca mirenii să nu adoarmă, stabilind o limită de opt minute pentru omilii.

Papa Francisc, foto Profimedia
Papa Francisc, foto Profimedia

„O omilie nu trebuie să depășească opt minute, pentru că după acest interval de timp oamenii își pierd atenția și adorm, și au dreptate”, le-a spus înaltul Pontif celor prezenţi.

Omilia este, de fapt, mesajul pe care preoţii îl transmit enoriaşilor după o lectură din Biblie şi care are rolul de a întări învăţăturile religioase prezentate anterior. De aceea, consideră Papa Francisc, aceasta „trebuie să fie scurtă: o imagine, un gând, un sentiment”, relatează Agerpres.

Astfel, el le-a recomandat prelaţilor să ţină predici scurte, la obiect, fără să divagheze prea tare de la subiectul lecturii, pentru că, după mai mult de opt minute, oamenii încep să se plictisească şi să îşi piardă atenţia.

 „Preoții vorbesc uneori mult și nu se înțelege ce vorbesc”, a concluzionat el.

După ce luna trecută el însuşi a fost nevoit să îşi ceară public scuze pentru că a folosit un cuvânt nepotrivit, Papa Francisc le-a atras clericilor atenţia şi asupra limbajului, recomandând ca acesta să fie pe înţelesul tuturor.

Suveranul Pontif a stârnit controverse luna trecută, după ce a folosit un termen profund dispreţuitor pentru a descrie comunitatea LGBT. Ulterior, el a prezentat scuze publice, după ce presa italiană a afirmat că a folosit cuvântul "frociaggine", un termen vulgar italian, care poate fi tradus prin „pederastie”, pe 20 mai, în timpul unei întruniri cu episcopi italieni, care s-a desfăşurat într-un cadru privat.

În comunicat emis de Vatican s-a precizat că Papa „nu a avut niciodată intenția de a jigni sau de a se exprima în termeni homofobi și își cere scuze celor care s-au simțit jigniți de folosirea unui termen semnalat de alții”.

Cu toate acestea, potrivit agenţiei italiene de presă ANSA, Papa Francisc a repetat acest termen, marţi, în timpul unei întâlniri cu preoţi din Roma. El ar fi spus că „există un aer de frociaggine și la Vatican”, au declarat surse prezente la întâlnire.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite