O revistă din Franța a depus plângere penală din cauza unui videoclip trucat. Cum a fost înfățișat președintele Macron FOTO

0
Publicat:

Revista parlamentară L'Hémicycle a formulat o plângere penală împotriva unui website prorus. Motivul? Manipularea grafică a unei înregistrări video cu președintele Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron, caricaturizat sub forma unui cocoș jumulit FOTO Twitter/ Sprinterfactory
Emmanuel Macron, caricaturizat sub forma unui cocoș jumulit FOTO Twitter/ Sprinterfactory

Acesta a fost prezentat sub forma unui cocoș fără pene. Secvența manipulată a fost dezvăluită, inițial, de ziarul Le Parisien și a fost publicată pe website-ul pravda-fr.com.

În această versiune editată, coperta originală a revistei, care înfățișa un cocoș, a fost modificată astfel încât președintele francez să fie caricaturizat sub forma unui cocoș fără pene. Mai mult, titlul adăugat punea într-o lumină negativă și mai accentuată imaginea lui Macron: „Canalul francez France 24 discută despre noua copertă a revistei HMICYCLE (sic!) cu Macron sub forma unui cocoș jumulit”.

Plângere penală pentru fals și uzurpare de identitate

Revista L'Hémicycle a luat atitudine prin intermediul avocatului său, formulând o plângere penală pentru „fals”, „uzurpare de identitate” și „atingere adusă reprezentării unei persoane”. Avocatul revistei a subliniat că acțiunile acestui website depășesc simpla dezinformare și reprezintă o formă de delincvență și ilegalitate.

France Médias Monde, societatea care deţine postul France 24, a transmis că-şi rezervă dreptul de a formula la rândul ei o plângere penală, dar „prioritatea” sa acum este de a „evalua impactul” înregistării şi de a combate dezinformarea.

Pe lângă manipularea grafică, înregistrarea video a fost dublată în limba rusă, iar textul care însoțește clipul face referire la ideile președintelui Macron privind o posibilă intervenție militară franceză în Ucraina.

În contextul în care relațiile dintre Franța și Rusia sunt tensionate, declarațiile recente ale președintelui Macron privind sprijinul pentru Ucraina au generat noi polemici. Macron a sugerat că statele care susțin Ucraina ar trebui să trimită trupe pentru a contracara Rusia în conflictul ucrainean.

Cu toate că declarațiile sale au fost criticate inclusiv de aliații Ucrainei, Macron a reiterat poziția sa fără să indice o limită clară. Într-un interviu recent, președintele rus Vladimir Putin a interpretat afirmațiile lui Macron drept o reacție „emoțională”, atribuindu-le resentimentelor cauzate de pierderea influenței franceze în Africa.

Această controversă intervine într-un moment în care trupele franceze se retrag din țări africane precum Mali și Niger, iar influența Rusiei, prin intermediul grupării de mercenari Wagner, crește pe continentul african.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite