O nouă eră în politica britanică. Keir Starmer și Nigel Farage, figurile centrale ale schimbării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Marea Britanie, o nouă eră politică este pe cale să înceapă, cu Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, pregătit să preia funcția de prim-ministru. “Schimbarea începe acum”, a declarat Starmer, subliniind dorința de a reveni la politica precum „un serviciu făcut publicului”.

Nigel Farage a intrat în Parlament după 8 încercări. FOTO captură Hindustan Times / Youtube
Nigel Farage a intrat în Parlament după 8 încercări. FOTO captură Hindustan Times / Youtube

Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului în vârstă de 61 de ani, a reiterat angajamentul său față de schimbare într-un discurs după realegerea sa în circumscripția din nordul Londrei. “Alegătorii de aici și din întreaga țară sunt pregătiți pentru schimbare”, a afirmat el.

"Alegătorii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului şi a reveni la politică ca un serviciu făcut publicului", a spus fostul avocat pentru drepturile omului de 61 de ani într-un discurs după realegerea sa în circumscripţia din nordul Londrei.

Keir Starmer. FOTO EPA-EFE
Keir Starmer. FOTO EPA-EFE

Keir și-a trâmbițat victoria la un miting în centrul Londrei, după ce partidul a atins în mod oficial cele 325 de locuri necesare pentru a controla Comunele, potrivit dailymail.co.uk

Pecetluindu-și triumful, el a spus că poporul britanic a „votat pentru a întoarce pagina” celor 14 ani de guvernare conservatoare, și a dat un răspuns criticilor săi spunând că rezultatul a fost inevitabil.

Ultimele analize arată că laburiștii ar obține 410 din cele 650 de locuri ale Camerei Comunelor. Acest rezultat este aproape de cel obținut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), dar depășește cu mult numărul de locuri câștigate de Partidul Conservator, care a obținut doar 131 de locuri.

Liberal-democrații s-ar consolida cu 61 de deputați, în timp ce surpriza alegerilor vine din partea partidului anti-imigrație și anti-sistem Reform UK, care ar câștiga 13 locuri. Separatiștii scoțieni au suferit un eșec serios, câștigând doar 10 circumscripții electorale în Scoția.

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), ei devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.

Nigel Farage. FOTO Arhivă
Nigel Farage. FOTO Arhivă

Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câştigat vineri un loc în Parlamentul britanic, pentru prima dată, în oraşul englezesc Clacton, conform Reuters.

Farage, cunoscut pentru campania sa anti-imigraţie şi pro-Brexit, l-a învins confortabil pe candidatul conservator Giles Watling, care deţinuse anterior mandatul. "Planul meu este să construiesc o mişcare naţională de masă. Acesta este doar primul pas al unui lucru care vă va uimi pe toţi", a spus el.

Intrarea lui surprinzătoare la alegeri în urmă cu o lună, după ce a exclus iniţial să se prezinte, a stimulat sprijinul pentru Reform UK în întreaga ţară. Acest lucru l-a ajutat să distrugă speranţele lui Sunak de a reduce decalajul faţă de Partidul Laburist de centru-stânga, care este pe cale să obţină o victorie uriaşă.

Intrarea lui Farage în cursa electorală a stimulat sprijinul pentru Reform UK în întreaga țară, distrugând speranțele lui Sunak de a reduce decalajul față de Partidul Laburist. După șapte încercări nereușite de a câștiga un loc în Parlament, victoria lui Farage îl plasează în sfârșit într-o instituție politică împotriva căreia a militat ani de zile.

Potrivit exit poll-ului, Reform UK va câștiga 13 locuri - o mică parte din cele 650 de locuri, dar Farage speră că aceasta îi va oferi o platformă pentru a deveni principala opoziție de centru-dreapta a Laburiștilor.

Cine a fost sfetnicul de taină de peste Ocean al viitorului premier britanic?

Într-o serie de apeluri pe Zoom, Obama, care a ocupat funcția de președinte al SUA din 2009 până în 2017, l-a încurajat pe Starmer să devină mai vulnerabil și mai deschis față de public și a vorbit cu liderul laburist despre deciziile dificile pe care le-a luat el în Biroul Oval.

Politico a scris că cei doi s-au cunoscut prin intermediul lui David Lammy, unul dintre principalii locotenenți ai lui Starmer, care va deveni ministrul spu de externe dacă Laburiștii vor câștiga.

Vorbind la podcastul Power Play de la Politico în martie, Lammy a spus că el și Obama se cunosc de 20 de ani, de când s-au întâlnit la un eveniment pentru absolvenții de culoare ai Universității Harvard.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite