Azi, alegeri cruciale în UK și „efectul BREXIT” par să ducă la eliminarea conservatorilor de la guvernare

0
0
Publicat:

Logic final pentru epopeea BREXIT, pornită de apostolii britanici ai conservatorismului susținuți cu entuziasm de colegii lor europeni care le-au întors destul de rapid spatele după ce s-au văzut urmările care, azi, se transformă deja într-o uriașă povară pentru Marea Britanie.

Picture1 png

Iată proiecția rezultatelor alegerilor de azi așa cum a fost ea realizată de cei de la YouGov, mai mult decât pesimiști în privința șanselor conservatorilor:

Decalajul în favoarea laburiștilor este estimat la dimensiuni care justifică folosirea termenului de „dezastru istoric” pentru conservatori deoarece partidul laburist pare să se apropie de cea mai mare victorie a unui singur partid din 1832 încoace, proiecția actuală fiind de 430 de locuri în Parlament. Este cea mai importantă victorie a unui singur partid după cea înregistrată de Tony Blair în 1997 (419 locuri în Parlament). Pentru a vedea întinderea dezastrului care îi așteaptă pe conservatori, sondajele le dau doar 102 locuri în Parlament, cădere lideră de la 365 de locuri în 2021.

Picture3 png

Vor exista consecințe ale unei asemenea deplasări a zonelor de putere politică? Desigur, se anunță că vor începe extrem de rapid în încercarea chiar disperată de a readuce speranța în sectoarele economice, în liniștirea tensiunilor apărute în urma unei politici haotice de limitare a migrației ilegale și, posibil, de începere a unei politici de dialog cu UE. Dar nu, în niciun caz, de anulare a votului pe BREXIT.

Să nu uităm că este vorba, exact ca în Franța, de alegeri anticipate, pariul riscant (unii ar spune jocul la cacealma) încercat de lideri care simt că le fuge pământul de sub picioare și vor să provoace un șoc major la nivelul opiniei publice.

Picture4 png

Iată că-l provoacă. Urările ar putea fi însă spectaculoase și chiar dramatic de spectaculoase. Am vorbit despre cazul Franței unde eșecul se confundă cu acțiunile politice ale lui Macron. În cazul UK, primul efect imediat va fi legat de ceea ce se credea că vor fi variantele de EXIT din UE, acum puse în fața evidenței. Desigur că încă se mai poate ca pe diferite platforme politice eurosceptice să mai apară stipulată dorința de ieșire din EE dar, confruntați cu realitățile din UK,k nu mulți vor mai fi alegătorii convinși că țările lor vor putea suporta un asemenea șoc.

Poate prima zonă politică unde se vor putea măsura efectele undei de șoc generată de rezultatele din UK va fi cea reprezentată de grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, început la Bruxelles ca o cutie de rezonanță a tezelor partidului lui David Cameron, inițiatorul eroic al campaniei pentru referendumul pe BRXIT. Chiar dacă de acolo au plecat britanicii, coloana vertebrală inițială a grupului, acolo este poarta deschisă pentru partidele de extremă dreaptă, naționaliste și eurosceptice din Europa. Am avut și avem reprezentări marcante acolo, începând cu Monica Macovei, iar în prezent cei câțiva de pe lista AUR.

Europa viitorul imediat poate va fi împărțită între grupul acesta care va fi condus, se spune, de doamna Marine Le Pen și partidele centriste (PPE și socialiști), observatorii de la Bruxelles spunând însă că adevăratul echilibrul politic se va desena în Europa doar după alegerile prezidențiale americane.

P.S. Până atunci însă, să consemnăm și un mesaj trimis de București către Europa și lume chiar de Ziua Americii: după dezbateri și negocieri aprinse, ne-am decis și noi când vom avea alegeri. Cu ce programe politice în joc, asta nu interesează pe nimeni, dar cine iese, că doar acela (sau aceia) vor împărți favorurile, scaunele și beneficiile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite