O imagine cu un nou-născut spălat afară, deasupra unei bălţi, la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, provoacă emoţie în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Getty Images
Foto Getty Images

O fotografie cu un nou-născut spălat afară deasupra unei bălţi în tabăra de la Idomeni, la graniţa Greciei cu Macedonia, a stârnit un val de emoţie pe internet, în timp ce autorităţile elene au dat asigurări că migranţii vor fi mutaţi din tabăra supraaglomerată, unde trăiesc în condiţii greu de imaginat, în decurs de o săptămână, relatează The Guardian.

Fotografia impresionantă arată un copil abia născut într-unul dintre miile de corturi de la Idomeni, care este spălat cu o sticlă de apă deasupra unei bălţi pline de noroi.

După publicarea imaginii, ministrul pentru coordonarea situaţiei refugiaţilor, Dimitris Vitsas, a reiterat promisiunea Guvernului de a muta refugiaţii în centre de primire adecvate în decurs de o săptămână.

“Sper ca situaţia de la Idomeni să se rezolve într-o săptămână, fără recurgere la forţă”, a declarat Vitsas sâmbătă, pentru postul de televiziune Mega TV.

Grecia are în prezent 40.000 de locuri disponibile în centrele de primire şi pregăteşte alte 10.000. În aceste condiţii, Guvernul speră să convingă refugiaţii să accepte transferul în centre de primire. 400 de migranţi au fost trimişi vineri în tabere din nordul Greciei.

Autorităţile au împărţit fluturaşi refugiaţilor prin care îi îndeamnă să fie de acord cu transferul, pentru că închiderea graniţei cu Macedonia înseamnă că nu există nicio speranţă să mai poată ajunge în vestul şi nordul Europei prin Balcani.

Între 12.000 şi 14.000 de migranţi se află în prezent la graniţa dintre Macedonia şi Turcia, în condiţii greu de imaginat. Ei nu au acces la apă sau toalete, iar când primesc mâncare de la Guvernul elen sau de la ONG-uri izbucnesc aproape întotdeauna bătăi.

“Fiica şi soţia mea plâng fără oprire de două zile. Cortul nostru este ud. Nu am dormit deloc azi-noapte. S-a inundat”, a povestit Magir Asfour, un siran de 42 de ani care a fugit de luptele din Alep.

“Eu car lemn dimineaţa, iar soţia mea aşteaptă câte două ore în ploaie pentru a primi câteva sandvişuri şi o portocală pentru copil”, a adăugat el.

În condiţiile în care numărul refugiaţilor blocaţi la Idomeni a crescut în ultimele zile, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, a avertizat că o criză umanitară este iminentă.

Organizaţia Medici Fără Frontiere susţine că cel puţin 40% dintre migranţii din Idomeni sunt copii, iar în aceeaşi tabără se adăpostesc şi zeci de femei gravide. În condiţiile de mizerie existente în tabăra aflată la graniţa greco-macedoneană, unde 13.000 de migranţi au rămas blocaţi ca urmare a închiderii complete a punctului de trecere a frontierei de către vameşii din Macedonia, aproximativ 60 de copii sunt depistaţi cu probleme respiratorii în fiecare zi.

Principalele motive care ar putea cauza o epidemie de infecţii respiratorii în rândul copiilor sunt umiditatea şi fumul gros care persistă permanent în tabără.

”Sunt mulţi bebeluşi în tabără, iar ei sunt extrem de vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii. Refugiaţii aprind focul în fiecare noapte pentru a-şi încălzi familiile. În foc sunt aruncate tot felul de obiecte, de la bungi de plastic, la haine vechi şi bucăţi de lemn. Fumul este extrem de toxic şi ne temem că infecţiile respiratorii în rândul nou-născuţilor vor cauza probleme de respiraţie permanente pentru aceştia”, au precizat reprezentanţii organizaţiei.

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic în medie pe mare dinspre Turcia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite