O dronă ucraineană a lovit o instalație petrolieră rusă la o distanță „record” de 1.500 km

0
Publicat:

O dronă ucraineană a lovit joi o importantă uzină de prelucrare a petrolului din regiunea rusă Bașkiria de la o distanță de aproximativ 1.500 km, a declarat o sursă de informații de la Kiev, acesta fiind cel mai lung atac de acest tip de la începutul războiului.

Dronă ucraineană FOTO: arhivă
Dronă ucraineană FOTO: arhivă

Ucraina a lovit, de asemenea, două depozite de petrol din sudul Rusiei, în timp ce Kievul încearcă să submineze forțele rusești care presează de-a lungul liniilor de front de pe teritoriul său prin atacarea instalațiilor energetice care sunt cruciale pentru finanțarea economiei și a războiului, scrie reuters.com.

Serviciul de urgență rus a declarat că un atac cu dronă a avariat o clădire a unei stații de pompare de la complexul de procesare a petrolului, petrochimie și îngrășăminte Neftekhim Salavat al Gazprom din Bașkiria, cea mai mare uzină de acest tip din Rusia, a relatat agenția de știri de stat RIA.

Guvernatorul regiunii a declarat că uzina funcționează ca de obicei, în ciuda atacului. Cea mai apropiată parte a Ucrainei aflată sub controlul guvernului se află la aproximativ 1.400 km distanță.

Sursa de la Kiev a declarat că drona a zburat 1.500 km, numindu-l un record, și a lovit o unitate de cracare catalitică, într-un atac care a arătat că „rafinăriile rusești și depozitele de petrol care deservesc complexul militar nu se pot simți în siguranță nici măcar la mare depărtare”.

Moscova spune că astfel de atacuri reprezintă terorism și a lansat ceea ce spune că sunt lovituri de răzbunare care au lovit infrastructura energetică a Ucrainei de la jumătatea lunii martie, ceea ce a ridicat temeri cu privire la rezistența sistemului energetic ucrainean.

Kievul și-a intensificat atacurile cu drone asupra instalațiilor de prelucrare a petrolului din Rusia de la începutul anului, perturbând 15% din capacitatea de rafinare a petrolului rusesc, potrivit unei estimări făcute de un oficial NATO la începutul lunii aprilie.

Calculele Reuters din 15 aprilie au arătat că Rusia a reușit să repare unele rafinării de petrol cheie lovite de drone, reducând capacitatea oprită de atacuri la aproximativ 10%, de la aproape 14% la sfârșitul lunii martie.

Incapabil să egaleze rapid vastul arsenal rusesc de rachete balistice și de croazieră, Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea și producerea de drone cu rază lungă de acțiune pentru a putea riposta Rusiei, care a bombardat Ucraina pe tot parcursul invaziei de 26 de luni.

Șeful producătorului de arme de stat a declarat miercuri că Ucraina produce același număr de drone de atac în adâncime ca și Rusia, susținând că a ajuns la paritate în ceea ce privește un tip cheie de armă pe care Moscova l-a folosit pentru atacuri cu rază lungă de acțiune.

Sursa ucraineană a declarat că dronele Kievului au lovit, de asemenea, două depozite de petrol din apropierea orașului Anapa, în sudul regiunii rusești Krasnodar, provocând incendii pe scară largă în timpul nopții. Ambele atacuri au fost efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), a precizat sursa.

Depozitele erau folosite ca puncte de transbordare pentru aprovizionarea cu combustibil a trupelor rusești din peninsula Crimeea, ocupată în apropiere, a precizat sursa.

Autoritățile ruse au declarat că un atac cu drone ucrainene a provocat un incendiu și a avariat mai multe rezervoare de petrol la o rafinărie din regiunea Krasnodar.

Aproximativ șase drone au fost distruse, dar resturi au căzut pe o instalație din apropierea satului Iurovka, declanșând un incendiu, au scris acestea pe aplicația de mesagerie Telegram.

„SBU va continua să reducă potențialul economic și logistic al Rusiei pentru a purta un război”, a declarat sursa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite