O co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2022 se pronunță pentru judecarea lui Putin într-un tribunal internațional

0
Publicat:

Şefa Centrului pentru Libertăți Civile, un ONG cu sediul la Kiev care se află printre cei trei co-laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, a cerut vineri înființarea unui tribunal pentru judecarea lui Vladimir Putin.

Oleksandra Matviiciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile FOTO Facebook
Oleksandra Matviiciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile FOTO Facebook

„Este necesar să fie creat un tribunal internaţional şi să fie aduşi în faţa justiţiei Putin, (Aleksandr, n. red.) Lukaşenko şi alţi criminali de război”, a scris Oleksandra Matviiciuk pe contul ei de Facebook.

„ONU şi statele participante trebuie să rezolve problema <<prăpastiei responsabilităţilor>> şi să ofere o şansă justiţiei şi sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă”, a explicat activista ucraineană.

Potrivit ei, „Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU” din cauza „încălcării sistematice a cartei Naţiunilor Unite”.

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost atribuit în comun activistului belarus Ales Bialiaţki, încarcerat în ţara sa, ONG-ului rus Memorial, vizat de un ordin de dizolvare emis de justiția lui Putin, şi Centrului pentru Libertăţi Civile, organizație din Kiev.

„Comitetul Nobel are o înţelegere interesantă a <<păcii>> şi reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună premiul Nobel”, a comentat pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, referindu-se la faptul că Lukașenko i-a pus la dispoziție lui Putin teritoriul Belarusului pentru a invada țara vecină.

„Organizaţiile rusă şi belarusă nu au putut organiza o rezistenţă la război”, a estimat el.

Memorial şi Ales Beliaţki sunt victime ale represiunii în ţările lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite