Numărul protestatarilor proeuropeni din Kiev începe să scadă drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia din Ucraina a promis duminică să continue protestele pro-UE pe parcursul perioadei de vacanţă, în ciuda faptului că în această săptămână a fost semnată înţelegerea economică cu Rusia, iar numărul celor care au venit să susţină acordul cu UE a scăzut drastic în acest sfârşit de săptămână, relatează AFP.

Mobilizarea a fost mult mai scăzută în această duminică. Cifrele înaintate de agenţiile de presă au variat foarte mult. În timp ce AFP a prezentat un număr de 40.000 de protestatari, BBC a înaintat cifra de 100.000 de persoane au participat la cea dea cincea duminică de proteste în Piaţa Independenţei din Kiev, după ce guvernul ucrainean nu a fost de acord cu acordul UE.

Mitingurile anterioare au atras un număr mare de participanţi, sute de mii de persoane, numărul maxim fiind de 500.000 de manifestanţi.

Protestatarii au ocupat piaţa în urmă cu aproape trei săptămâni, ridicând baricade pentru a nu fi îndepărtaţi de forţele antirevoltă de stat. Aceştia cer demisia actualului Guvern şi alegeri prezidenţiale anticipate.

Semnarea acordurilor economice marţi, la Moscova, în urma cărora Ucraina va primi un credit de 15 miliarde de dolari şi scăderea cu aproape o treime a preţului la gazul rusesc, a părut să deznădăjduiască pe liderii protestelor. Aceştia l-au acuzat pe Viktor Ianukovici că a pus „Ucraina gaj” şi au cerut ca discuţiile privind acest acord să fie făcute publice.

Partizanii pro-guvernamentali, cei care şi-au ales ca loc de manifestaţie o altă piaţă din Kiev au decis să întrerupă protestele de susţinere a lui Ianukovici, urmând să revină cel mai probabil după Crăciunul ortodox, 7 ianuarie potrivit agenţiei de ştiri Interfax. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite