Ce se ascunde în spatele acordului între Ucraina şi Rusia
0Una dintre consecinţele semnării acordului comercial între Rusia şi Ucraina, care garantează un împrumut şi scăderea preţului gazelor, asigură continuitatea regimului lui Viktor Ianukovici, tulburat de protestele masive ale proeuropenilor. Dar salvarea rapidă poate ascunde un preţ greu de plătit, potrivit unui editorial publicat de cotidianul „Kyip Post”, care îşi propune să analizeze potenţialele semnificaţii ale acordului ruso-ucrainean.
Preşedintele ucrainean Viktor Inaukovici a fost surprins zâmbind în unele fotografii de la ceremonia de semnare a acordului ruso-ucrainean, ceea ce ar fi putut sugera uşurarea de a-şi fi salvat regimul, după cum a scris Timothy Ash, analist al grupului bancar londonez Standard Bank, pentru „Kyiv Post”.
În fapt, înţelegerea între Ianukovici şi omologul său rus Vladimir Putin poate fi asemănată cu un joc de-a şoarecele şi pisica, în urma căruia liderul de la Kiev a câştigat un avantaj pe termen scurt, dar asupra căruia persistă ameninţarea Patriei Rusia. Mai devreme sau mai târziu, Ucraina va trebui să plătească tributul stabilit de Moscova pentru ajutorul din prezent.
În al doilea rând, parafarea acestui acord „special”, aşa cum l-au numit oficialii celor două ţări, pune şi mai multă presiune pe reprezentanţii opoziţiei ucrainene. După ce şi-a asigurat protecţie financiară şi loialitatea serviciilor de securitate, care s-au confruntat cu protestatarii din Kiev, Ianukovici se poate concentra de-acum pe viitoarele alegeri prezidenţiale, programate pentru anul 2015.
În al treilea rând, planul de salvare oferit de Rusia este privit cu scepticism de către oligarhii adunaţi în jurul lui Ianukovici, notează expertul britanic. Actualul acord comercial ruso-ucrainean va îngusta şi mai mult orizontul oligarhilor şi îi va bloca pe traseul economic al Rusiei.
În cazul în care Ianukovici va reuşi să facă faţă protestelor masive din prezent şi dacă va câştiga cel de-al doilea mandat ca preşedinte, oligarhii ar putea fi ameninţaţi de o „prigoană” asemănătoare celei din Rusia, unde Putin s-a întors împotriva vechilor săi parteneri. Mulţi dintre ei au ajuns la închisoare, şi-au pierdut afacerile şi au cunoscut calea exilului.
În al patrulea rând, Rusia a negat că la ultimele reuniuni le Uniunii Vamale a Comunităţii Statelor Independente (CIS - 11 din cele 15 foste republici exsovietice) s-a discutat despre Ucraina. Cu toate acestea, este de neconceput, potrivit lui Timothy Ash, ca Rusia să ofere o finanţare de urgenţă fără să primească nimic în schimb.
În urmă cu doar câteva săptămâni, oficialii ruşi au spus că sunt dispuşi să ajute Ucraina, aflată în pragul colapsului şi fără ajutor din partea Uniunii Europene, dar Ucraina va trebui să-şi dea consimţământul asupra unor condiţii. Acestea vor fi acceptate în cele din urmă, fie că se va întâmpla pe cale verbală sau scrisă, notează expertul britanic. Tot el a apreciat că detaliile acestor înţelegeri vor fi făcute publice abia după alegerile prezidenţiale din 2015, încununate de succesul lui Ianukovici, şi cu puţin timp înainte de lansarea Uniunii Eurasiatică.
În al cincilea rând, Rusia nu va oferi Ucrainei ajutorul financiar de 15 miliarde de dolari într-o singură tranşă. Ceea ce înseamnă că Moscova are puterea de a-şi exercita influenţa asupra politicilor emise de Kiev pe termen lung şi să-şi atragă propriile avantaje.
În al şaselea rând, faptul că Rusia finanţează Ucrainei din fondul de bani „pentru zile negre” ar putea avea o importanţă specială. Moscova ar putea pune mai multă presiune pe Kiev pentru a rambursa împrumutul şi ar putea cere tranşe care să menţină Ucraina „pe marginea prăpastiei” chiar şi după alegerile prezidenţiale din 2015.
În al şaptelea rând, acest acord scoate în evidenţă importanţa Ucrainei pentru preşedintele Putin. Liderul de la Kremlin vede în Ucraina un avantaj important care îl poate ajuta să-ţi îndeplinească visul de a lansa Uniunea Eurasiatică. Acest parteneriat, ce presupune ca Rusia să fie în centrul unui bloc comercial care să rivalizeze cu Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii.
În al optulea rând, nimeni nu s-a aşteptat la amploarea protestelor care au cuprins capitala în ultimele săptămâni şi nimeni nu a bănuit că ucrainenii aveau să fie atât de dedicaţi ideii de integrare europeană.
În continuare, miza rămâne extrem de ridicată, iar câştigătorul ia totul, avertizează specialistul britanic.
Alte ştiri pe aceeaşi temă:
Rusia şi Ucraina au semnat, marţi, un acord destinat eliminării obstacolelor comerciale dintre cele două ţări, în cadrul unei vizite în Rusia a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Rusia va scădea preţul gazelor naturale pe care le vinde Ucrainei, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin.
Celebrul boxer şi opozant ucrainean Vitali Kliciko, candidat declarat la preşedinţia Ucrainei, a cerut marţi organizarea unor alegeri anticipate în luna martie pentru a ieşi din criza politică. El a indicat că pune capăt carierei sale sportive.
MOLDOVA - POLITICĂ · 17 Dec 2013, 11:09
Ucraina între UE, SUA şi Rusia
Se aşteaptă ca Ucraina să semneze acordul de aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. După toate probabilităţile, acest lucru se va întâmpla în timpul cel mai apropiat.
În pofida unei îndepărtări tot mai mari a Ucrainei de Uniunea Europeană, miniştrii de Externe ai bătrânului continent au dorit să ofere noi asigurări Rusiei că un posibil acord comercial încheiat între Bruxelles şi Kiev nu ar aduce atingere intereselor Moscovei, notează BBC.
Protestatarii ucraineni răspund cu umor la problemele serioase ale ţării, lăsată de preşedintele Viktor Ianukovici în braţele Rusiei atunci când a respins asocierea cu Uniunea Europeană. Opozanţii au creat materiale audio-video cu glume, cântece, înregistrări pe seama liderul statului şi cea a şefului guvernului, premierul Mikola Azarov, care s-au bucurat de o mare popularitate în ţară.