Noul cancelar austriac, social-democratul Christian Kern, a depus jurământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul cancelar austriac Christian Kern, a fost învestit în funcţie marţi şi a preluat conducerea unei coaliţii guvernamentale care şi-a pierdut popularitatea după nouă ani la putere şi care s-a dovedit incapabilă să oprească ascensiunea extremei-drepte, considerată favorită la alegerile prezidenţiale de duminică, relatează AFP.

Kern, în vârstă de 50 de ani, care a depus jurământul în faţa preşedintelui în exerciţiu, Heinz Fischer, a condus anterior compania naţională feroviară. El va avea ca misiune să reunifice Partidul Social-Democrat (SPOe), pe care îl conduce, şi să dea un suflu nou coaliţiei formate cu formaţiunea conservatoare OeVP.

Noul şef al Guvernului are o reputaţie de manager performant, după ce a condus, începând din 2010, compania feroviară austriacă (OeBB) şi i-a redresat situaţia financiară, care era dezastruoasă, menţinând, în acelaşi timp, relaţii bune cu sindicatele.

Modul în care a gestionat sistemul de transport şi asistenţa oferită sutelor de mii de migranţi care au tranzitat Austria în timpul crizei migratorii din vara anului 2015 a fost salutată de ONG-uri şi autorităţi deopotrivă.

Kern pleacă la drum cu o popularitate destul de mare. Circa 42% dintre austrieci îl susţin, arată un sondaj publicat în weekend de cotidianul Kurier.

SPOe şi OeVP au încheiat o alianţă în 2007 şi au colaborat pentru trei alegeri legislative, dar au fost înfrânte în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 24 aprilie, când cei doi candidaţi ai lor au fost eliminaţi.

Destabilizat de acest eşec, cancelarul SPOe Werner Faymann, aflat la putere din 2008, a demisionat la două săptămâni după scrutin şi a declarat că nu se mai bucură de încredere în partidul său. Aproximativ 77% din electorat este de părere că aceasta a fost o decizie bună, arată studiul Kurier.

Norbert Hofer, candidatul formaţiunii de extremă-dreapta FPOe, a câştigat alegerile cu 35% din sufragii. El va lupta în al doilea tur cu fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, care a câştigat 21,3% din voturi.

Duelul se anunţă extrem de strâns. O victorie a lui Hoffer ar putea schimba total jocul în politica austriacă şi ar putea da repere noi într-o Europă zdruncinată de ascensiunea populismului.

Preşedintele austriac, ales pentru un mandat de şase ani, nu participă la administrarea de zi cu zi a ţării, dar dispune de prerogative fundamentale extinse, în special aceea de a numi un nou cancelar şi de a dizolva Parlamentul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite