Ucraina, fără relații comerciale cu Iranul pentru 50 de ani. Parlamentul va vota proiectul de lege

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis parlamentului de la Kiev un proiect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de 50 de ani, ca represalii faţă de sprijinul militar pe care Teheranul îl oferă Moscovei în războiul din Ucraina.

Volodimir Zelenski  FOTO EPA EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE

Nemulțumirea apare în special față de furnizarea de drone Shahed, folosite masiv de armata rusă în atacurile asupra ţintelor ucrainene, arată surse citate de Agerpres.

Actul normativ include o interdicţie totală pentru comerţ şi investiţii în Iran, pentru transferuri de tehnologii, drepturi de proprietate intelectuală sau plăţi electronice către rezidenţii iranieni, precum şi interzicerea tranzitului produselor iraniene prin Ucraina. Este de asemenea prevăzută blocarea retragerilor de active iraniene din Ucraina.

Adoptarea acestui proiect de lege, asupra căreia nu există îndoieli, nu va avea însă efecte majore asupra Iranului. Totuşi, numeroase produse care au ca destinaţie Iranul tranzitează Ucraina. De asemenea, Iranul importă din Ucraina produse agricole, astfel că Teheranul va trebui să găsească alternative.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite