Noi câștiguri teritoriale pentru forțele ucrainene, în estul regiunii Donețk VIDEO

0
Publicat:

Forțele ucrainene au înregistrat noi câștiguri în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări video geolocalizate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă, relatează CNN.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Novoselivka Foto: Captură video
Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat așezarea Novoselivka Foto: Captură video

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat un contingent de trupe ucrainene ridicând steagul național în orașul Novoselivka, iar videoclipurile geolocalizate arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul din apropiere, Zelena Dolnya.

În Novoselivka, unul dintre soldați spune: „Astăzi, Forțele Armate ale Ucrainei — brigada 81, împreună cu Garda Națională a Ucrainei, au eliberat așezarea Novoselivka”.

Aceste câștiguri indică faptul că un „buzunar de teritoriu” încă deținut de forțele pro-ruse în orașul Lyman și în jurul acestuia este expus un risc mai mare de a fi încercuit. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest și la sud de oraș și acum înaintează spre nord de acesta.

Un blogger militar, Semyon Pegov, care se află alături de forțele rusești la est de Lyman, a raportat miercuri din satul Torske că situația devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, recunoscut și ca WarGonzo, a declarat într-un reportaj video că, marți seara, grupuri de trupe ucrainene au efectuat atacuri de sondare în zonă.

Dacă unitățile ucrainene ar recuceri Torske, un număr necunoscut de unități pro-ruse — în principal din Miliția Populară Donețk — ar fi efectiv blocate în Lyman.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a citat Ministerul rus al Apărării spunând miercuri că trupele ucrainene au suferit pierderi într-o încercare nereușită de a ataca Lyman. Acesta a susținut că „pierderile brigăzilor mecanizate 66 și 93 [au fost] de peste 70 de persoane ucise, patru tancuri, șase vehicule de luptă de infanterie și trei vehicule blindate (distruse)”.

Președintele rus Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că preluarea întregii regiuni Donețk este unul dintre obiectivele principale ale operațiunii militare speciale începute în februarie, dar până acum, în special în această lună rușii și aliații lor au pierdut mai mult teren în regiune decât au câștigat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite