Nici în 30 de ani Grecia nu va reuşi să ducă la bun sfârşit investigaţiile privind marii evazionişti fiscali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia nu va putea nici în 30 de ani, utilizând procedurile actuale, să finalizeze investigaţiile împotriva tuturor persoanelor suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani de ordinul miliardelor de euro, aflate pe şapte liste ale procurilor din domeniul criminalităţii financiare.

Numărul codurilor de identificare fiscală incluse în listele analizate de autorităţi se ridică la 1,38 de milioane, relatează Kathimerini.

Investigaţiile, în urma cărora Guvernul speră să suplimenteze veniturile bugetare, au loc cu viteza melcului, după cum recunosc chiar autorităţile, în pofida eforturilor celor implicaţi în proces.

Ineficienţa mecanismelor de monitorizare este descrisă într-un raport de 25 de pagini al procurorului financiar Panayiotis Athanasiou.

Ritmul lent al anchetelor este dovedit de evoluţia investigaţiilor referitoare la o listă de persoane care şi-au transferat fondurile în străinătate, la aşa-numita listă Luxemburg, o listă de greci care deţin proprietăţi în Marea Britanie şi 65 de CD-uri care conţin numele unor persoane care au deţinut sume mari de bani la băncile elene în perioada 2000-2012.

Prima listă include numele a 54.246 de persoane care au trimis bani în străinătate din 2009 până în 2012, dar dintre aceştia numai 588 au fost investigaţi, existând ordine de inspecţie pentru alţi 1.500. Ancheta în cazul listei Luxemburg nu a trecut de 35 de nume.

Ritmul este similar în cazul investigării grecilor care au cumpărat proprietăţi în Marea Britanie în ultimii câţiva ani. Ancheta a început pentru primele 32 de cazuri, dar lista include 306 nume.

În ceea ce priveşte cele 65 de CD-uri cu nume de suspecţi de evaziune fiscală, au fost emise ordine de cercetare pentru 61 de persoane şi ordine de confiscare pentru 34 de conturi bancare şi proprietăţi.

Unele progrese au fost realizate în cazul investigaţiei privind cunoscuta listă Lagarde. Potrivit raportului trimis de Athanasiou ministerelor abilitate, dintre 2.062 de deponenţi la banca britanică HSBC suspectaţi de evaziune fiscală, au fost investigaţi 478. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri