Nava-amiral a marinei britanice a fost retrasă de la exercițiile NATO în urma unor probleme tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava amiral a marinei regale britanice HMS Queen Elizabeth a fost retrasă în ultimul moment din cel mai mare exerciţiu militar al NATO după Războiul Rece, Steadfast Defender, din cauza unor probleme tehnice, scrie Business Insider.

Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO EPA-EFE

În urma unor verificări de rutină, a fost identificată o problemă cu axa elicei. Portavionul trebuia să participe la exerciţiul NATO Steadfast Defender, dar va fi înlocuit de HMS Prince of Wales.

HMS Queen Elizabeth urma să plece luni de la baza navală de la Portsmouth și să conducă prin apele norvegiene un grup de atac format din opt nave, a relatat UK Defense Journal.

La exercițiu vor participa 20.000 de militari britanici desfășurați în Scandinavia și în Europa de Nord, potrivit Marinei Regale.

Contingentul britanic face parte din cei 90.000 de soldați din cele 31 de țări aliate NATO care iau parte la „cel mai mare exercițiu militar din Europa de la Războiul Rece încoace", potrivit Comandamentului pentru dezvoltarea războiului strategic al NATO.

Nava HMS Queen Elizabeth a suferit mai multe probleme tehnice, de când a întrat în serviciu în 2017.

În 2019, de pildă, nava a rămas fără propulsie mai multe zile înainte de a fi chiar inundată. A fost necesară ancorarea navei pentru 24 de ore pentru a fi reparată. În 2021, unul dintre avioanele F-35B ale portavionului s-a prăbuşit în Mediterană.

Nava poate transporta până la 60 de aeronave şi este cea mai mare navă britanică, costul ei ridicându-se la 3,9 miliarde de dolari.

Înlocuitorul HMS Queen Elizabeth, HMS Prince of Wales, a suferit, de asemenea, probleme tehnice în 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite