NATO reamintește „puternicul interes personal” al reginei Elisabeta a II-a pentru securitatea transatlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reamintit vineri „puternicul interes personal” al reginei Elisabeta a II-a pentru securitatea transatlantică. Drapelele statelor membre de la sediul Alianţei din Bruxelles au fost coborâte în bernă în onoarea suveranei defuncte, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Jens Stoltenberg (dreapta) într-o conferință de presă cu Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg (dreapta) într-o conferință de presă cu Antony Blinken FOTO EPA-EFE

„Îmi voi aminti mereu de înţelepciunea, căldura şi interesul său personal puternic pentru securitatea transatlantică”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles cu șeful diplomației americane, Antony Blinken.

Secretarul general al NATO a transmis „sincere condoleanţe regelui Charles al III-lea, familiei regale şi poporului aliaţilor noştri, Regatul Unit şi Canada”.

Elisabeta a II-a a fost „un susţinător puternic al Alianţei noastre transatlantice, al forţelor noastre armate şi al valorilor noastre”, a subliniat Stoltenberg.

Regina „s-a întâlnit şi a lucrat cu fiecare secretar general al NATO de la înfiinţarea NATO. Ea a vizitat sediul NATO şi i-a primit pe liderii NATO la Palatul Buckingham”, a reamintit el.

La rândul său, Antony Blinken a dorit să „aducă un omagiu vieţii cu adevărat extraordinare” a Elisabetei a II-a şi a amintit că, la împlinirea a 21 de ani, prinţesa de atunci s-a angajat „să îşi dedice viaţa în slujba poporului din Commonwealth”.

„Timp de peste 70 de ani, o perioadă în care Marea Britanie şi lumea au fost martorele unor schimbări fără precedent, regina a făcut exact acest lucru, întruchipând în acelaşi timp un sentiment de stabilitate şi continuitate în vremuri turbulente. Ea a fost o forţă puternică şi unificatoare, o sursă de confort şi rezistenţă pentru milioane de oameni din toate categoriile sociale”, a spus șeful diplomației americane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite