Salve de tun în toată Marea Britanie în onoarea reginei Elisabeta a II-a

0
0

Nouăzeci şi şase de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieţii reginei Elisabeta a II-a, au fost trase simultan vineri din mai multe puncte emblematice ale Regatului Unit, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, care a împlinit pe 6 februarie şapte decenii pe tron, transmite Agerpres.

Castelul din Edinburgh: Salve de tun trase în onoarea reginei Elisabeta a II-a FOTO EPA-EFE
Castelul din Edinburgh: Salve de tun trase în onoarea reginei Elisabeta a II-a FOTO EPA-EFE

La Londra, armata a tras salve din Hyde Park şi Turnul Londrei. Salve au fost trase totodată în Scoţia şi Ţara Galilor, de la castelele din Edinburgh, respectiv Cardiff, precum şi în alte locuri, precum Belfast (Irlanda de Nord), Plymouth şi Gibraltar, dar şi de pe nave aflate pe mare, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Moartea suveranei este comemorată vineri şi de Camera Comunelor, ai cărei deputaţi au ţinut un minut de reculegere la prânz şi îi vor aduce un omagiu până la ora locală 22.00.

În deschiderea sesiunii omagiale, noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a menţionat că Elisabeta a II-a a fost unul dintre „cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată” şi a spus că a „reinventat monarhia” pentru epoca modernă.

Primul ei fiu născut, în vârstă de 73 de ani, va fi proclamat oficial regele Charles al III-lea sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul St. James din Londra. Charles al III-lea este așteptat vineri, la ora 17.00 GMT (20.00 ora României), să susțină primul său discurs către națiune în calitate de rege.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite