NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunţat luni "încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti", în urma unor incidente implicând aeronave ruseşti şi turceşti la frontiera dintre Siria şi Turcia, relatează AFP.

"Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa" Nord-Atlantică, a subliniat Stoltenberg, citat într-un comunicat, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

"Acţiunile Rusiei" în Siria - unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad - "nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii", a avertizat el.

Secretarul general al NATO i-a convocat de urgenţă pe Cei 28 de Aliaţi, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, luni după-amiaza.

Stoltenberg l-a primit luni la prânz pe ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la sediul Alianţei, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Siria, după interceptarea, sâmbătă, a unui avion de vânătoare rusesc în spaţiul aerian al Turciei, obligat să se întoarcă din drum de către avioane de luptă turceşti.

Ei au discutat "despre recente acţiuni militare ale Federaţiei ruse în interiorul şi în jurul Siriei, inclusiv despre încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turcesc de către avioane de luptă ruseşti", a precizat Stoltenberg.

Două avioane de tip F-16 din cadrul aviaţiei turce au fost "hărţuite" duminică, în cursul unei misiuni de patrulare, de către un avion de tip MiG-29 neidentificat, la nivelul frontierei siriene, a anunţat ulterior armata turcă pe site, fără să precizeze dacă avionul era sirian sau rus.

"Îndemn Rusia să ia măsurile necesare pentru a-şi alinia eforturile la cele ale comunităţii internaţionale, în lupta împotriva SI", a adăugat el, în contextul în care organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) deţine controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul sirian.

 Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a avertizat că Turcia îşi va activa regulile de angajament, în cazul în care spaţiul aerian îi este încălcat.

"Regulile noastre de angajament sunt clare pentru oricine ne încalcă spaţiul aerian", a declarat Davutoglu într-un interviu pentru postul privat Haber-Türk, anunţând că forţele armate turce au primit ordinul să intercepteze "chiar şi o pasăre".

Şeful Guvernului turc a ţinut totuşi să precizeze că "dosarul sirian nu constituie o criză între Turcia şi Rusia", care au interese comune importante.

"Canalele noastre de dialog rămân deschise", a subliniat Davutoglu, exprimându-şi speranţa ca Moscova să-şi abandoneze "poziţiile eronate" cu privire la criza siriană în general.

Rusia şi Turcia - o ţară membră NATO şi aliată a coaliţiei internaţionale care efectuează atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria - au poziţii divergente cu privire la Siria încă de la începutul conflictului sirian, în 2011.

Ankara cere plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, care beneficiază de o susţinere militară masivă şi neclintită din partea Moscovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite