Muniția unică folosită de militarii ucraineni. Nicăieri în lume nu se mai produce

0
Publicat:

Militarii ucraineni au început să folosească un tip de muniție unică, ce nu mai este produs nicăieri în lume. Mai multe fotografii apărute pe rețelele sociale arată că militarii ucraineni au început să folosească acest tip de muniție care în prezent este unic.

Muniția folosită nu se mai produce nicăieri în lume  FOTO Twitter Ukraine Weapons Tracker
Muniția folosită nu se mai produce nicăieri în lume FOTO Twitter Ukraine Weapons Tracker

Militarii ucraineni au început să foloseasc proiectile 53-G-620Sh cu calibrul de 203 milimetri pentru a trage cu unul dintre tunurile lor autopropulsate 2S7 „Pion”. Imaginile au fost distribuite de militari ai Brigăzii 43 de artilerie pe rețelele de socializare.

2S7 Pion guns have seen wide use in this war. For both sides the supply of ammunition is not endless. There is limited ability to resupply, as very few countries operate(d) them. Hence, such solutions may be in order to extend the life of these systems. pic.twitter.com/heZIRKp6YA

— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) January 28, 2023

Aceste proiectile puternic explozive care pot penetra betonul au fost proiectate pentru a fi folosite de vechile obuziere M1931 (desemnate „B-4” de statele NATO) ale armatei sovietice. Acest tip de obuzier a fost produs de industria de armament a URSS între 1932 și 1945, însă în total au fost fabricate mai puțin de 1.000 de bucăți, potrivit Hotnews.

De la declanșarea războiului cu Rusia, se crede că Ucraina a a scos aproximativ 99 de unități din depozitele de stocare pe termen lung.

Tipul de tun autopropulsat „Pion” este o armă mai modernă, fiind produsă între 1975 și 1990. Intrate în serviciul activ în 1975, doar 8 țări din lume mai au în dotare astfel de piese de artilerie grea cu calibrul de 203 milimetri: Angola, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Coreea de Nord, Rusia, Ucraina și Uzbekistanul.

Conform unor înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în vara anului trecut, și Rusia a scos tunurile „Pion” din depozitele militare, care folosesc acest tip de muniție unică.

Probleme cu muniția pentru armata ucraineană

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că recurgerea la folosirea munițiilor produse pentru obuzierul M1931 ar putea sugera că ucrainenii au probleme cu munițiile de calibru înalt, întrucât nicio altă țară din lume nu mai produce proiectile 53-G-620Sh.

Tunurile 2S7 Pion au fost folosite pe larg în acest război. Stocurile de muniții nu sunt nelimitate pentru niciuna dintre părți. Există o capacitate limitată de restocare, din moment ce foarte puține țări le mai operează. Prin urmare, asemenea soluții ar putea fi folosite pentru a extinde durata de viață a acestor sisteme”, mai notează Ukraine Weapons Tracker.

O posibilitate este ca proiectilele 53-G-620Sh să fi fost folosite de tunarii ucraineni pentru a încerca să distrugă pozițiile fortificate cu „dinți de dragon” pe care le-au construit în numeroase secțiuni ale frontului, dar și cu mult în spatele liniilor de contact dintre cele două armate.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri