Economisirea energiei este vitală pentru Ucraina. Cum va fi ajutată de UE să-și reducă consumul

0
Publicat:

Ucrainenii au fost îndemnaţi luni să îşi schimbe vechile becuri incandescente cu becuri LED mai eficiente din punct de vedere energetic, transmite Reuters.

Ucraina va primi milioane de becuri LED de la UE, Foto: Arhivă Adevărul
Ucraina va primi milioane de becuri LED de la UE, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, această schemă a fost lansată pentru a răspunde la o criză energetică provocată de atacurile ruseşti.

Astfel, lansând un program susţinut de Uniune Europeană şi destinat înlocuirii a 50 de milioane de becuri incandescente, ministrul ucrainean al Economiei, Yulia Svyrydenko, a anunţat că toate persoanele adulte vor putea să schimbe câte cinci becuri incandescente pentru un bec LED la oficiile poştale.

Conform oficialilor, obiectivul este ca, peste câteva luni, deficitul energetic provocat de atacurile ruseşti asupra infrastructurii de electricitate să fie redus cu un sfert.

Ucraina luptă atât pe frontul militar cât şi pe frontul economic şi cel energetic. Este un pas important să reducem presiunea asupra sistemului energetic ucrainean", a precizat Yulia Svyrydenko la o conferinţă de presă, informează Agerpres.

Un bec LD consumă de opt ori mai puţină electricitate decât vechile becuri incandescente, a subliniat oficialul ucrainean.

Economisirea energiei este vitală pentru a-i ajuta pe ucraineni să treacă de prima iarnă de după invazia rusească.

Oficialii de la Kiev au estimat că aproximativ 40% din sistemul energetic ucrainean a fost afectat iar unele centrale electrice sunt în teritoriul care a fost ocupat de forţele ruseşti.

Operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat luni că deficitul energetic este unul „semnificativ", în condiţiile în care consumul a crescut la debutul săptămânii de lucru iar temperaturile au coborât sub zero. Compania a pus în aplicare un program de întrerupere a aprovizionării cu electricitate pe întreg teritoriul Ucrainei.

Ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, a spus că blocul comunitar va furniza 30 de milioane de becuri LED iar Franţa va furniza alte cinci milioane de becuri LED.

Maasikas a adăugat că UE furnizează de asemenea generatoare şi alte echipamente.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri