Motivul incredibil pentru care Ungaria a fost condamnată la CEDO. Ce despăgubiri trebuie să achite

0
0
Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi, 28 noiembrie, Ungaria. S-a invocat, în special, încălcarea articolelor 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale) şi 10 (libertatea de exprimare).

Motivul pentru care Ungaria a fost condamnată la CEDO Foto: Arhivă
Motivul pentru care Ungaria a fost condamnată la CEDO Foto: Arhivă

CEDO a condamnat Ungaria pentru ascultarea timp de mai multe zile a telefonului unei jurnaliste în scopul descoperirii surselor acesteia din interiorul poliţiei, potrivit France Presse, citat de Agerpres. În cele din urmă, sursa acesteia a fost descoperită, fiind și sancționată.

Reclamanta, Klaudia Csikos, este o jurnalistă ungară ce lucra pentru cotidianul Blikk. Telefonul său a fost plasat sub supraveghere între 3 şi 6 noiembrie 2015 de către autorităţi, care doreau să identifice una dintre sursele ei din interiorul poliţiei în timp ce jurnalista desfăşura o anchetă privind abuzul de putere,

O cunoştinţă apropiată, agent de poliţie, a fost ulterior sancţionată pentru că a făcut schimb de informaţii cu jurnalista.

Autoritățile din Ungaria i-au respins jurnalistei reclamațiile

Jurnalista a depus mai multe plângeri, considerând că telefonul ei fusese plasat sub ascultare în mod ilegal şi că acest lucru i-a afectat activitatea. Autorităţile ungare au respins însă reclamaţiile.

Ulterior, jurnalista a făcut o plângere și la CEDO. A invocat, în special, încălcarea articolelor 8 - dreptul la respectarea vieţii private şi familiale - şi 10 - libertatea de exprimare - ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

Iar CEDO consideră că legislaţia ungară, deşi defineşte bine tipurile de infracţiuni în care anchetatorii pot proceda la ascultări telefonice, „nu descrie categoriile de persoane care pot face obiectul unei supravegheri şi nu oferă excepţii sau limitări''.

În cazul jurnalistei Klaudia Csikos, autorităţile nu au analizat „dacă interceptarea de comunicaţii ar implica surse jurnalistice confidenţiale” sau dacă judecătorul ce autorizează ascultarea „ar fi putut refuza o asemenea măsură pentru a evita dezvăluirea surselor”.

În cele din urmp, Budapesta va trebui să îi achite jurnalistei Klaudia Csikos 6.500 de euro, drept despăgubiri morale, şi 7.000 de euro, reprezentând taxe şi cheltuieli de judecată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite