O femeie mutilată în urma unui diagnostic greșit de cancer a câștigat daune de 50.000 de euro. I s-a dat dreptate și la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din județul Constanța care a trecut prin şedinţe de chimioterapie şi printr-o operaţie de extirpare a sânului în urma unui diagnostic greşit de cancer va primi 50.000 de euro despăgubiri. Decizia a venit după ce statul român a pierdut un proces la CEDO deschis de pacientă. 

Avocata-Mihaela Ispas și Maria Tusă Foto: Ziarul Amprenta
Avocata-Mihaela Ispas și Maria Tusă Foto: Ziarul Amprenta

Maria Tusă, în vârstă de 58 de ani, a fost diagnosticată în 2008 cu o boală nemiloasă, cancer, în urma unui control medical făcut la dr. Dana Iuliana Pleș la Spitalul Clinic Județean Constanța.

Am făcut chimioterapie prima dată. După aceea, după două ședințe de chimioterapie, m-a trimis să iau legătura cu un chirurg”, a precizat Maria Tusă.

Ulterior a fost supusă unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a unui sân. După ceva timp, documentele medicale întocmite ca urmare a examenelor de specialitate au stabilit faptul că femeia nu ar fi suferit de această afecțiune.

În 2010, femeia a depus plângere împotriva medicilor implicați pentru vătămare corporală și a intentat acțiuni pentru stabilirea existenței unei situații de malpraxis.

Maria Tusă a mers inclusiv la CEDO. Judecătorii CEDO au ajuns la concluzia că femeii i-a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie, întrucât instituțiile Statului Român nu ar fi dat dovadă de coerență în gestionarea demersurilor legale ale persoanei pentru stabilirea erorii în diagnosticarea sa cu cancer, potrivit Ziarul Amprenta.

Dovada de netăgăduit a erorii de diagnostic și tratament de neopasm mamar gr. III B este faptul că pacienta este în viață, la 16 ani după diagnostic, fără a urma un tratament oncologic de lungă durată (cinci ani, conform protocoalelor oncologice pentru acest stadiu de cancer), stadiu a cărui rată de supraviețuire este de 35% din cazurile care urmează tratamentul!“, a explicat avocata Mihaela Ispas pentru sursa citată.

Și CEDO a obligat la plata unor despăgubiri. „Despăgubirile pe care le acordă CEDO nu sunt pentru daunele morale pe care le suportă partea, ci sunt pentru incoerența procedurilor interne”, a  mai adăugat avocata.

Decizia Tribunalului Constanța

La 14 ani de când a început lupta pentru dreptate în instanță, femeie din localitatea Lazu, județul Constanța, a avut, în cele din urmă, câștig de cauză.

La data de 5 noiembrie 2024, Tribunalul Constanța a decis ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, alături de medicul Dana Iuliana Pleș, să achite Mariei Tusă, în solidar, suma de 50.000 de euro. Decizia instanței nu este definitivă.

Respinge apelurile formulate de pârâţii Pleş Dana Iuliana şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf Apostol Andrei ca nefondate. Admite apelul formulat de reclamanta Tusă Maria. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată în sensul că: Obligă pîrîţii Pleş Dana Iuliana şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Sf Apostol Andrei, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 50000 euro, în echivalent lei, reprezentînd despăgubiri. Obligă pîrîţii Pleş Dana Iuliana şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Sf Apostol Andrei, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 6305,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentînd onorariu de avocat şi taxă judiciară de timbru. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 5.11.2024”, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite