Montpellier, un oraş din sudul Franţei, introduce transportul public gratuit. Când intră măsura în vigoare

0
Publicat:

Montpellier, un mare oraş din sudul Franţei, va trece începând din luna decembrie, după alte oraşe franceze precum Dunkerque, la transporturi publice gratuite, invocând o motivaţie ecologică, dar şi una energetică, informează AFP.

Mai multe orașe din Franțe implementează transportul gratuit FOTO pixabay
Mai multe orașe din Franțe implementează transportul gratuit FOTO pixabay

Consiliul din Montpellier Mediterranee Metropole, care grupează 31 de comune, a fixat pentru 21 de decembrie 2023 "data de implementare totală a gratuităţii în transporturile publice" pentru locuitorii din oraş şi împrejurimile sale, au anunţat vineri reprezentanţii acestui consiliu într-un comunicat, relatează Agerpres.

Oraşul francez a implementat deja "un permis gratuit pentru weekend" în septembrie 2020 şi un altul destinat persoanelor mai mici de 18 ani şi celor de peste 65 de ani, lansat în septembrie 2021.

"Recenta criză energetică demonstrează mai mult ca niciodată necesitatea de a favoriza transportul public prin intermediul unei tranziţii atât ecologice, cât şi solidare", a subliniat consiliul municipal local.

40 milioane de euro, generate anual din vânzarea biletelor

Vânzările de bilete generează anual 40 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 5% din bugetul oraşului. Diferenţa de recuperat ar trebui să fie însă mai mică - circa 30 de milioane de euro -, întrucât turiştii şi companiile vor continua să plătească pentru transporturile publice din Montpellier.

Marele oraş din sudul Franţei se înscrie într-o tendinţă lansată de alte localităţi care au adoptat măsuri similare, iar una dintre acestea este Dunkerque, un oraş din nordul Franţei. Acea localitate cu 200.000 de locuitori a eliminat biletele de autobuz în 2018, o decizie care a dus la creşterea numărului de persoane care folosesc transportul public.

Luxemburg a devenit în 2020 prima ţară din lume care a oferit gratuitate pentru transporturile publice la nivelul întregului său teritoriu. 

Călătorie gratis și cu trenul pentru 60.000 de tineri

Franţa şi Germania vor introduce vara aceasta "un bilet binaţional" pentru tineri, iar 60.000 de exemplare vor fi gratuite"pentru a încuraja călătoriile cu trenul în cele două ţări", au anunţat duminică cele două guverne la încheierea consiliului de miniştri franco-german care a avut loc la Paris, transmite AFP.

  "Pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Elysee" care a pecetluit reconcilierea dintre cele două ţări, "60.000 de bilete vor fi puse la dispoziţie gratuit, conform modalităţilor care vor fi precizate în curând", au afirmat, într-un comunicat de presă comun, miniştrii transporturilor din cele două ţări, Clement Beaune şi Volker Missing, relatează Agerpres.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite