Ministrul de german de Externe anunţă „progrese semnificative” în ceea ce priveşte soluţionarea crizei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier FOTO AFP
Frank-Walter Steinmeier FOTO AFP

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat, sâmbătă seara, că discuţiile privind rezolvarea crizei din Ucraina au înregistrat „progrese semnificative”, în urma unei întâlniri desfăşurate la Berlin cu omologii săi din Franţa, Rusia şi Ucraina, informează Reuters.

Steinmeier a declarat că Rusia şi Ucraina sunt aproape de atingerea unui acord privind retragerea armelor de pe linia de demarcaţie stabilită între armata ucraineană şi separatişti în estul ţării, iar oficialii celor două ţări căzut de acord asupra deminării zonei.

De asemenea, el a adăugat că s-a ajuns la un numitor comun şi în privinţa organizării alegerilor locale în regiunile controlate de separatişti, ce ar urma să se desfăşoare pe o bază legală comună sub  monitorizarea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Iniţial, Ucraina a stabilit alegerile locale de anul acesta pentru data de 25 octombrie, fapt ce i-a determinat pe liderii regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk să programeze alegeri proprii pentru 18 octombrie, respectiv 1 noiembrie. 

Criza din Ucraina a ajuns la ceea ce pare a fi cel mai liniştit punct de la începutul acesteia, după ce observatorii OSCE au anunţat că armistiţiul Minsk II a fost respectat de ambele părţi în ultimele două săptămâni. Cu toate acestea, Victoria Nuland a anunţat în cursul zilei de sâmbătă că Statele Unite vor renunţa la sancţiunile economice impuse Rusiei doar după aplicarea în totalitate a prevederilor de la Minsk. O nouă întâlnire pentru soluţionarea crizei, de data aceasta a liderilor celor patru ţări, este stabilită pentru începutul lunii octombrie la Paris.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite