Cine este teroristul care a ucis doi suedezi în Bruxelles. Abdesalem Lassoued ceruse azil în Belgia

0
Publicat:

Poliția din Bruxelles l-a împușcat marți pe Abdesalem, bărbatul care a ucis luni seară doi cetățeni suedezi. Teroristul a fost dus la terapie intensivă, dar a murit din cauza rănilor suferite, potrivit BBC.

Abdesalem Lassoued. FOTO Facebook Football Tualrawn
Abdesalem Lassoued. FOTO Facebook Football Tualrawn

Autorul atentatului, în vârstă 45 de ani, a fost „neutralizat” într-o cafenea din cartierul Schaerbeek, la finalul unei urmăriri începute după incidentul de luni (inclusiv o prcheziție efectuat, la adresa la care locuia suspectul) care s-a încheiat marți.

În tot acest timp, nivelul de amenințare pentru capitala Belgiei a fost ridicat la patru, potrivit BBC.

Ofițerii înarmați au deschis focul asupra suspectului, Abdesalem Lassoued, după ce acesta a fost încolțit în interiorul unei cafenele din cartierul bruxellez Schaerbeek, la ora 8.00, împușcându-l în piept, potrivit Daily Mail Online.

Abdesalem a fost dus cu ambulanța la spital și tratat la terapie intensivă, în timp ce scuterul pe care se spune că l-a folosit pentru a fugi de la locul atacului terorist a fost remorcat. Pușca automată pe care Lassoued a folosit-o pentru a-i ucide pe cei doi suporteri suedezi de fotbal luni seară a fost, de asemenea, găsită asupra sa.

Bărbatul a murit la spital din cauza rănilor suferite, potrivit BBC.

Trafic de persoane și ședere ilegală 

Premierul belgian Alexander de Croo declarase anterior că suspectul care a lansat  „un atac terorist brutal” era de origine tunisiană și trăia ilegal în Belgia. 

Cererea sa de azil fusese respinsă în 2020, potrivit BBC. 

Azilul fusese solicitat din noiembrie 2019, potrivit Reuters.

Ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, spune că bărbatul era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane și ședere ilegală în țară.

Doi suedezi au fost uciși și un al treilea rănit în atacul cu pușcă automată 

Atacul a avut loc pe Boulevard d'Ypres, la 5 km de stadionul unde Belgia juca împotriva Suediei pentru calificarea la turneul de fotbal Euro 2024.

Totul a început luni, la ora 19:00 (17:00 GMT), când atacatorul a deschis focul. 

În videoclipurile partajate online se vede cum, în timp ce se afla pe un scuter, îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă, s-a oprit și a început să tragă asupra trecătorilor.

A urmărit apoi oamenii până în holul unei clădiri de apartamente pentru a-i împușca.

Două persoane de naționalitate suedeză au fost ucise, iar un alt cetățean, tot suedez, a fost rănit. 

De altfel, individul a revendicat atacul într-o înregistrare video postată online.

„Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum", spunea bărbatul, potrivit Reuters

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite