Miniştrii ucraineni sunt multimilionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucrainenii au fost şocaţi după ce au văzut declaraţiile de avere ale politicienilor lor pe care aceştia au fost obligaţi să le deoună online în urma reformei adoptate în domeniul anticorupţiei, scrie Reuters.

Milioane în cash, ouă Fabergé, vinuri scumpe, colecţii de toate felurile. O biserică şi un bilet pentru un zbor în spaţiu. Sunt numai câteva din lucrurile scoase la iveală de noile declaraţii electronice de avere, pe care au trebuit să le completeze cei peste 50 de mii de funcţionari publici, politicieni, judecători din Ucraina.

Unii au declarat milioane de dolari în numerar, alţii au declarat că deţin maşini de lux, ceasuri elveţiene scumpe, bijuterii şi terenuri. 

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a completat declaraţia de avere în format electronic, cu două ore înainte de expirarea termenului, 30 octombrie, menţionând în documentul respectiv inclusiv numele companiilor înregistrate în Cipru, în Insulele Virgine Britanice şi în Rusia.

În declaraţia de avere, preşedintele Petro Poroşenko şi-a trecut drepturi de proprietate în cadrul a peste 100 de companii din Ucraina, Rusia, Polonia, Spania, Cipru, Insulele Britanice Virgine şi Olanda, un venit de 121.054 de grivne (4.321 euro euro), procente în valoare de 12.375.404 de grivne (442.000 euro) şi venituri din investiţii în valoare de 59.298.642 de grivne (2.117 milioane euro). Poroşenko mai are în conturile sale bancare 540.478  de grivne,(19.300 euro), 26.324.870 de dolari şi 14.372 de euro.

De asemenea, preşedintele a declarat 3,85 de milioane de dolari şi 1.111.000 de dolari reprezentând fonduri acordate unor terţe părţi, precum şi contribuţii la uniuni de credit şi alte instituţii financiare nebancare de 8.190.000 de hrivne (292.500 euro). Soţia preşedintelui, de asemenea, are în conturi bancare 71.146 de dolari şi 8.943 de euro. Preşedintele mai deţine o clădire de apartamente cu o suprafaţă totală de 1331,7 mp în regiunea Kiev şi un teren de 22.196 de mp.

Averea totală a lui Poroşenko este estimată la 867 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că el este al patrulea cel mai bogat om din Ucraina.

Premierul Vladimir Groisman, care a asemănat procesul de depunere a declaraţiilor cu saltul dintr-un avion, a dezvăluit că el şi soţia sa au 1,2 milioane de dolari şi 460.000 de euro cash şi o colecţie de ceasuri de lux.

Ministrul Justiţiei Pavlo Petrenko a trecut în declaraţia de avere un milion de dolari într-un cont bancar şi încă 500.000 de dolari cash,  argumentând că decizia colegilor săi de a deţine cash indică o lipsă de încredere în băncile din Ucraina.

Roman Nasirov, directorul Fiscului, a declarat că el şi soţia sa deţin ceasuri elveţiene, bijuterii de lux, haine de blană, porţelanuri fine, o armă de asalt şi cash 2,2 milioane de dolari. 

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, susţine că deţine trei apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de 657 de metri pătraţi, precum şi o pivniţă cu vinuri (aproximativ 750 de sticle de vin), precum şi o colecţie de obiecte de artă şi antichităţi, inclusiv o pictură originală semnată de Pablo Picasso.

La rândul său, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că are în posesie şapte biciclete şi imobile în valoare de peste nouă milioane de euro. Conform datelor prezentate, fostul campion mondial la box nu are companii sau imobiliare în străinătate.

Mihail Dobkin de la opoziţie, a trecut în declaraţia de avere 1.780 de sticle de vin şi un exemplar vechi al romanului Anna Karenina cu o valoare de cel puţin 5.500 de dolari.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Oleg Liaşko, preşedintele partidului populist Radical, acesta are închiriată o locuinţă şi terenuri în cel mai exclusivist cartier al Kievului şi că deţine cash de peste 1 milion de dolari.

După ce a analizat declaraţiile de avere ale membrilor cabinetului de la Kiev, Reuters a ajuns la concluzia că 24 de membri ai guvernului ucrainean deţin în total aproape 7 milioane de dolari, numai cash. 

 Declaraţiile de avere au scos la iveala şi câţiva „excentrici”: Anatoli Matvieko, parlamentar din partea partidului lui Poroşenko, a declarat o biserică. Primarul din Dnipro are un bilet pentru un zbor în spaţiul cosmic cu Virgin Galactic. L-a cumpărat în 2009 pentru un milion 400 de mii de grivne.

Aceste declaraţii de avere, chiar dacă au rolul de a spori transparenţa şi combate corupţia, ar putea eroda şi mai mult încrederea populaţiei în autorităţile din Ucraina, unde salariul mediu nu depăşeşte cu mult 200 de dolari pe lună şi este de câţiva ani afectat de criza economic prin care trece ţara. Pe acest fond şi cel al creşterii preţurilor la energie şi al devalorizării monedei naţionale, grivna, partidele populiste şi din opoziţie înregistrează creşteri .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite