Miniştrii de Finanţe din zona euro, reuniune pe tema Greciei. Statele din sud-estul Europei lucrează la un plan de rezervă în caz de faliment al Eladei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Finanţe din zona euro analizează ,azi, la Bruxelles, stadiul negocierilor dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali, pentru un nou acord de asistenţă financiară acordat Greciei. În acest timp, FMI lucrează cu autorităţile din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru un default al Greciei, a declarat un oficial al instituţiei.

Cu două luni înaintea expirării programului de salvare a Greciei şi cu prelungirea negocierilor care ar fi trebuit să se încheie la sfârşitul lunii aprilie, miniştrii de finanţe din zona euro vor analiza stadiul negocierilor tehnice dintre Guvernul elen şi creditorii săi.

Şi aceasta, în timp ce Grecia are nevoie urgent de finanţare, printr-un nou ajutor, după ce a plătit numai săptămâna aceasta către Fondul Monetar Internaţional 200 milioane de euro, dobânzi pentru creditele acordate.

Reuniunea miniştrilor de finanţe se desfăşoară în timp ce negocierile din cadrul Grupului de la Bruxelles, format din Grecia şi Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, continuă, pentru a se încerca ajungerea la un acord, care ar trebui să fie pus pe masă cel târziu la începutul lunii iunie.

Autorităţile elene se declară optimiste, că luni va fi dat un semnal pozitiv, chiar dacă situaţia financiară a ţării este din ce în ce mai dificilă.

Preşedintele Eurogrupului, care este tototdată şi ministrul olandez de Finanţe şi care va conduce reuninea, Jeroen Dijsselbloem, declară că este nevoie în continuare de timp pentru a ajunge la un acord.

Guvernul Tsipras ignoră solicitările creditorilor

Guvernul Greciei a semnalat, joi, că va continua să ignore solicitările creditorilor internaţionali de a diminua cuantumul pensiilor şi a facilita disponibilizările, condiţii esenţiale în negocierile pentru prelungirea planului de asistenţă financiară. 

În pofida eforturilor preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a-l convinge pe premierul de centru-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, să reformeze sistemul pensiilor şi să modifice condiţii pe piaţa muncii, Guvernul elen a anunţat că nu va face concesii. 

„Nu trebuie să existe aşteptări din partea creditorilor că Guvernul Greciei va face vreun pas înapoi. Când sunt negocieri, ambele părţi fac concesii“, a declarat Gabriel Sakellaridis, reprezentantul Executivului de la Atena.

Izolată pe pieţele financiare, Grecia ar putea rămâne fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, existând riscul de a intra în faliment şi de a fi nevoită să părăsească zona euro. 

În contextul promisiunilor privind depăşirea austerităţii, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internaţionali pentru primirea unor fonduri de urgenţă suplimentare. Actualul program de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro oferit de CE/BCE/FMI expiră la sfârşitul lunii iunie.

FMI lucrează cu oficialii din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru un default al Greciei

În acest timp, FMI lucrează cu autorităţile din sud-estul Europei la un plan de rezervă pentru un default al Greciei, a declarat un oficial al instituţiei. Aceasta reprezintă o rară recunoaştere că instituţiile de reglementare se pregătesc pentru un eşec al discuţiilor de continuare a sprijinului pentru statul elen.

Cele mai mari bănci din Grecia, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank Ergasias, au prezenţe importante în România, Bulgaria, Macedonia, Albania şi Serbia.

„Suntem în dialog cu toate aceste ţări. Discutăm despre planurile de protecţie pe care le au, ce măsuri pot lua“, a declarat Jorg Decressin, director adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, relatează MarketWatch.

În cadrul discuţiilor, FMI a cerut autorităţilor naţionale de reglementare să se asigure că subsidiarele băncilor elene deţin suficiente active pe care le pot oferi în schimbul finanţării de urgenţă din partea băncilor centrale, în cazul în care finanţarea de la băncile mamă ar fi oprită pe neaşteptate, şi dacă fondurile de asigurare a depozitelor sunt suficiente, a arătat Decressin.

UE nu are niciun plan de rezervă 

Uniunea Europeană nu are niciun plan B pentru cazul în care Grecia nu va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, a avertizat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Referindu-se la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai statelor din zona euro, programată luni, oficialul UE a îndemnat Grecia să ajungă la un acord pentru continuarea reformelor, în schimbul primirii unei noi tranşe din partea Troicii (Comisia Europeană, Bănca Centrală Europeană şi  Fondul Monetar Internaţional).

„Sunt necesare progrese reale“, a declarat Frans Timmermans într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.

Întrebat dacă există un eventual plan secundar pentru cazul în care Grecia va intra în faliment, Timmermans a explicat: „Nu, nu există niciun Plan B pentru Grecia“.

„Atunci când se lucrează la un Plan B, practic se renunţă la Planul A“, a subliniat Timmermans, îndemnând toate părţile implicate să facă totul pentru succesul negocierilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite