Miniştrii de externe ai NATO vor examina noile metode de exercitare a presiunii asupra lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken  şi omologul său român, Bogdan Aurescu
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken  şi omologul său român, Bogdan Aurescu

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit la Bruxelles, pentru a participa la o reuniune importantă a miniştrilor de externe ai NATO. Întâlnirea este organizată pentru a coordona acţiunile SUA cu ale aliaţilor şi partenerilor, într-o serie de domenii, relatează CNN.

Blinken a declarat că reuniunea miniştrilor de externe ai NATO va fi dedicată activităţilor de acordare de sprijin ucrainenilor. Secretarul de stat american a mai promis că toţi participanţii la reuniune vor propune noi modalităţi de exercitare a unor presiuni suplimentare asupra Rusiei şi asupra lui Putin. 

Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat recent că ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, va susţine şi el un discurs în cadrul reuniunii. La Bruxelles, Blinken se va întâlni, de asemenea, separat, într-un cerc restrâns, cu miniştrii de externe din Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, precum şi cu omologii săi din Australia şi Japonia.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, miercuri şi joi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la Cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Este a treia întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele două având caracter extraordinar, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis AGERPRES.

Agenda discuţiilor include implementarea deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, cu accent pe consolidarea cuprinzătoare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a consecinţelor acesteia asupra securităţii euroatlantice.

Miniştrii de Externe vor discuta pregătirea Summitului de la Madrid, din luna iunie, în special negocierea Noului Concept Strategic al NATO şi consolidarea parteneriatului transatlantic.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii referitor la relaţiile cu partenerii atât din zona europeană, cât şi din regiunea Asia-Pacific, cu participarea miniştrilor de externe din aceste state partenere - Australia, Coreea de Sud, Georgia, Finlanda, Japonia, Suedia, Ucraina, Noua Zeelandă, şi în prezenţa Înaltului Reprezentat pentru politica externă şi de securitate al UE.

Totodată, miniştrii de Externe reuniţi în format aliat vor discuta şi evoluţiile din teren din Ucraina, inclusiv crimele internaţionale asupra populaţiei civile, dinamica politică şi continuarea susţinerii Ucrainei de către statele aliate şi partenere.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, cu prilejul reuniunii, importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului aliat extraordinar din 24 martie, cu accent pe constituirea noilor Grupuri de Luptă NATO, dintre care unul în România, care vor contribui la întărirea securităţii pe întreg Flancul Estic, respectiv pe transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, în contextul noii realităţi de securitate.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea deciziilor Summitului NATO de la Madrid din luna iunie, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, de o manieră adecvată, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, precum şi faptul că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa Alianţei, dar şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

Totodată, şeful diplomaţiei române se va referi la necesitatea de consolidare a cooperării cu partenerii like-minded, precum şi la necesitatea de a continua sprijinul pentru partenerii din Georgia şi Republica Moldova, pentru creşterea rezilienţei acestora.

Joi, ministrul de Externe va participa şi la evenimentul dedicat inaugurării biroului din Bruxelles al think tank-ului GLOBSEC, ca vorbitor de onoare în cadrul dezbaterii dedicate securităţii europene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că membrii Alianţei sunt hotărâţi să trimită mai multe arme pentru a sprijini lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruseşti. Autorităţile din Cehia au confirmat deja că vor trimite acolo tancuri şi vehicule blindate.  Stoltenberg a avertizat că administraţia de la Moscova nu a renunţat la ambiţiile sale şi urmăreşte să cucerească întreaga regiune Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite