Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului macedonean Nikola Gruevski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proteste skopje macedonia foto Boris Grdanoski ap photo

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă la Skopje pentru a reclama demisia premierului Nikola Gruevski pe fondul impasului din negocierile pentru a scoate Macedonia din criza politică ce o zguduie de câteva luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Prezenţi la apelul mişcării „Besa”, protestatarii au cerut, de asemenea, demisia lui Ali Ahmeti, liderul principalului partid albanez (DUI), aliat la putere cu conservatorii slavi (VMRO-DPMNE) conduşi Nikola Gruevski.

Uniunea Europeană s-a declarat decepţionată la finalul negocierilor desfăşurate la Bruxelles menite să rezolve criza politică din Macedonia şi care s-au dovedit lipsite de succes. Între timp, principalele partide politice, la putere sau în opoziţie, se acuză reciproc de eşecul negocierilor, în contextul în care nu a fost stabilită nicio altă dată pentru reluarea acestora.

Negocierile s-au blocat asupra chestiunii instalării unui guvern de tranziţie care să organizeze alegerile anticipate, cum doreşte opoziţia de stânga, şi să ducă la îndeplinire reformele imperios necesare care să le preceadă.

Reuniune ar fi trebuit să finalizeze detaliile unui acord încheiat sub auspiciile UE la începutul lunii iunie, la Skopje, între cele patru partide politice principale şi care prevedea organizarea de alegeri legislative anticipate cel mai târziu în aprilie 2016, cu doi ani înainte de încheierea mandatului actualului parlament, mai informează Agerpres.

Macedonia se află într-o gravă criză politică din aprilie 2014, opoziţia de stânga refuzând să participe la lucrările parlamentului şi acuzând puterea de corupţie. În acelaşi timp, guvernul îşi acuză adversarii de spionaj

Nikola Gruevski, la putere în ultimii nouă ani, a câştigat detaşat alegerile anticipate din aprilie 2014, organizate la solicitarea opoziţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite