Microplastic detectat în carnea, laptele şi sângele animalelor de fermă din Ţările de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
reciclare plastic

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Liberă din Amsterdam (VUA) au găsit pentru prima dată microplastic în carnea de vită şi de porc, precum şi în sângele vacilor şi porcilor din ferme, relatează The Guardian.

Oamenii de ştiinţă din Ţările de Jos au descoperit particulele în trei sferturi din carnea şi produse lactate testate şi în fiecare probă de sânge în studiul lor pilot.

De asemenea, particule de microplastic fost găsite în fiecare eşantion de furaje pentru animale testat, ceea ce indică o posibilitate de contaminare. Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, aceasta fiind o altă cale posibilă de contaminare.

Cercetătorii de la VUA au descoperit particule de microplastic în sângele oamenilor pentru prima dată în luna martie şi au folosit aceleaşi metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători în corp şi se pot depune pe organe.

Impactul asupra sănătăţii oamenilor sau a animalelor de fermă este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijoraţi deoarece microplasticul provoacă daune celulelor umane din laborator şi se cunoaşte faptul că particulele de poluare a aerului pătrund în organism şi provoacă milioane de decese timpurii pe an. De asemenea, este cunoscut faptul că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastic.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în aer liber, iar microplasticul a contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Cercetătorii au stabilit anterior că oamenii consumă particulele minuscule prin hrană şi apă, precum şi prin respiraţie.

„Când măsuraţi sângele, aflaţi doza absorbită prin toate căile de expunere diferite: aer, apă, alimente”, a declarat dr. Heather Leslie de la VUA.

Studiul-pilot a fost realizat pentru a evalua dacă microplasticul este prezent în corpul animalelor de fermă, dar şi carne şi produse lactate.

Oamenii de ştiinţă au testat 12 mostre de sânge de vacă şi 12 de sânge de porc şi au găsit microplastic în toate, inclusiv polietilenă şi polistiren. Cele 25 de mostre de lapte au inclus lapte din cutii din supermarket, cisterne de lapte din ferme şi lapte muls manual. Optsprezece dintre probe, inclusiv cel puţin una de fiecare tip, conţineau microplastic.

Şapte din cele opt mostre de carne de vită şi cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost contaminate.

„Rămâne necunoscut dacă există riscuri toxicologice potenţiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport. Animalele de fermă şi carnea nu au fost încă testate în alte ţări, dar microplasticul a fost identificat în laptele achiziţionat în Elveţia în 2021 şi în laptele provenit din fermele din Franţa.

„Având în vedere că microplasticul este prezent în hrana animalelor, nu este surprinzător că majoritatea produselor din carne şi lactate testate conţineau microplastic. Trebuie să scăpăm urgent de plastic din hrana animalelor pentru a proteja sănătatea animalelor şi a oamenilor”, a declarat Maria Westerbos de la Plastic Soup Foundation, care a delegat cercetarea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite