Marea Britanie: Zeci de instituții, ocupate în semn de protest față de creşterea facturilor la energie
0Militanţi ai mai multor grupuri ale societăţii civile au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Marea Britanie, în semn de protest împotriva creşterii facturilor la energie, relatează dpa.
Potrivit mişcărilor Don't Pay UK şi Fuel Poverty Action, militanţi ai lor s-au instalat de dimineaţă cu pături, saci de dormit şi sticle cu apă caldă în holul companiei energetice Scottish Power din Glasgow, o altă demonstraţie fiind prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul zilei la British Museum din centrul Londrei şi care este sponsorizat de British Petroleum.
Un al treilea grup se pregătea să ocupe centrul comercial Westfield din Stratford, în estul Londrei, iar alte proteste mai erau prevăzute la un centru comercial din Manchester, precum şi la Liverpool, Brighton şi Bristol.
Grupurile de protest cer guvernului să ia imediat măsuri în ce priveşte criza energiei şi a costului vieţii prin introducerea Energiei pentru toţi (Energy for All), definită ca o cantitate de energie "universală şi gratuită care să acopere necesităţile oamenilor" şi care poate fi suportată de stat prin "încetarea subvenţionării din banii contribuabililor a combustibililor fosili, o taxă excepţională mai eficientă aplicată companiilor energetice şi tarife mai mari pentru consumul energetic al locuinţelor de lux".
"Oamenii obişnuiţi nu mai pot continua să plătească factura crizelor create de cei bogaţi, e timpul ca marii poluatori şi profitorii să-şi achite partea", a spus Stuart Bretherton, coordonatorul campaniei Fuel Poverty Action.
314 miliarde de euro, alocate pentru a amortiza criza
Conform unor estimări de la sfârșitul lunii septembrie, cele 27 de state membre UE au alocat până acum 314 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor şi firmelor, în timp ce Marea Britanie a alocat, singură, 178 de miliarde de euro, scrie Agerpres.
Această povară fiscală în creştere, în condiţiile în care cheltuielile statelor UE sunt echivalente cu 1,7% din Produsul Intern Brut al blocului comunitar, vine într-un moment în care europenii se luptă cu o inflaţie accelerată şi perspective economice sumbre.