ANRE a încheiat cu Ungaria un acord de cooperare pentru gestionarea crizei energetice
0ANRE şi Oficiul Ungar pentru Energie şi Utilităţi Publice (MEKH) au semnat un acord de cooperare pentru a gestiona criza energetică şi pentru a promova securitatea aprovizionării.
„Pentru a gestiona criza energetică și pentru a promova securitatea aprovizionării, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Oficiul Ungar pentru Energie și Utilități Publice (MEKH) au semnat un acord de cooperare”, a informat vineri ANRE.
„Având în vedere criza energetică, nevoia de securitate a aprovizionării a crescut semnificativ în ultimele luni, iar importanța cooperării internaționale pentru aceasta a crescut de asemenea. Acordul de cooperare dintre autoritățile de reglementare din România și Ungaria vizează gestionarea mai eficientă a situației de criză și consolidarea securității noastre”, a completat autoritatea.
Dumitru Chiriță, președintele ANRE a precizat în comunicat că „relația bilaterală dintre ANRE și MEKH a fost strânsă și directă, într-un mod demn de autorități independente de reglementare în domeniul energiei din țări vecine și în trecut, dar părțile au văzut întărirea formală a cooperării ca fiind justificată, având în vedere provocarea creată de criza energetică”.
Acordul oferă un cadru general pentru negocierile bilaterale dintre cele două părți, pentru schimbul de experiență în domeniile energetice reglementate de autorități și pentru împărtășirea reciprocă a cunoștințelor și a bunelor practici aferente în domeniul cadrului legislativ în continuă dezvoltare al UE.
Ungaria a criticat deseori sancțiunile UE impuse Rusiei
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat deseori sancțiunile impuse Rusiei de către UE, arătând că acestea "ignoră valorile europene", distrug economiile germană şi ungară, în timp ce "ajută Moscova să câştige tot atâtea venituri din energie în şase luni cât obţinea anterior într-un an". El a subliniat că nu se opune "sancţiunilor ca mijloc", ci implementării lor.
Sancţiunile ar trebui impuse "în mod inteligent", a spus Orban. În cazul UE, "un pitic impune sancţiuni unui gigant (...) şi piticul va pieri în efort", a notat el.
El a cerut revizuirea sancţiunilor UE şi o reformă a aprovizionării cu energie astfel încât UE să obţină mai degrabă independenţa decât "pur şi simplu să-şi schimbe stăpânii" prin pivotare de la dependenţa faţă de Rusia la dependenţa de SUA. Acestea din urmă, a spus el, "ar fi mai convenabilă din punct de vedere politic, pentru că americanii, spre deosebire de ruşi, sunt democraţi", dar "nu ar fi un lucru bun" deoarece Europa, ca client, "ar trebui să aibă patru sau cinci oferte pe masă din care să aleagă". Europa ar trebui să poată "cumpăra energie, de exemplu, din America, Algeria, Qatar sau chiar Rusia", a adăugat el.