Marea Britanie va permite cetățenilor UE care nu au respectat termenul privind depunerea actelor pentru rezidență să rămână în țară

0
Publicat:

Ministerul de Interne a făcut o schimbare semnificativă în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE care se aflau în Regatul Unit înainte de Brexit, permițându-le celor care au ratat termenul limită pentru a solicita carduri de rezidență permanentă post-Brexit să rămână în țară, relatează The Guardian. 

FOTO local.gov.uk
FOTO local.gov.uk

Cu toate acestea, militanții spun că decizia trebuie să fie susținută de o formulare mai explicită în ghidul pentru cei care se ocupă de cazuri - sau cetățenii UE vor ajunge să fie nevoiți să „cerșească” pentru ca drepturile lor să fie recunoscute.

Schimbarea vine în urma unei serii de discuții cu cetățeni UE care se confruntă cu consecințe devastatoare.

Cetățenii UE care locuiesc în Regatul Unit și britanicii care locuiau în UE înainte de Brexit au dreptul pe viață de a rămâne în țara în care locuiau, în temeiul acordului de retragere Brexit.

Guvernul a lansat programul de stabilire a UE pentru a documenta cele aproape 6 milioane de cetățeni UE din țară. Sistemul s-a încheiat în iunie 2021, dar cererile tardive au fost luate în considerare pe „motive rezonabile”.

Problemele au apărut în august anul trecut, în cadrul unei acțiuni de control a Ministerului de Interne. Noile norme au eliminat „lipsa de cunoaștere” a sistemului de decontare ca motiv rezonabil pentru o cerere tardivă.

Decizia a provocat dificultăți semnificative pentru cetățenii UE, inclusiv pentru un restaurator italian care plătea impozite în Regatul Unit de 21 de ani, dar care, peste noapte, și-a găsit contul bancar înghețat de Santander, ceea ce l-a obligat să își închidă afacerea, deoarece nu a putut plăti personalul sau furnizorii.

„Nu am făcut nimic greșit și ei îmi spun într-o zi «pa, pa», fără nicio explicație, nimic. A fost oribil”, a declarat Massimo pentru The Guardian.

Militanții estimează că, după 2016, zeci de mii de cetățeni ai UE au solicitat carduri de rezidență permanentă.

Silvana, un investitor italian în domeniul tehnologiei, a descoperit că permisul său de ședere permanentă era inutil atunci când a mers să reînnoiască cardul european de asigurări de sănătate pentru fiica sa înainte de o vacanță, doar pentru a i se spune că permisul său de ședere permanentă nu înseamnă nimic.

În conformitate cu normele din august ale Ministerului de Interne, ar fi putut fi expulzată din țară, deoarece necunoașterea programului de stabilire în UE nu mai era un motiv rezonabil pentru o cerere tardivă.

După ce a cedat la presiunea exercitată de militanți și de cetățeni ai UE, Ministerul de Interne a publicat noi orientări pentru cei care se ocupă de cazuri, spunându-le că cererile tardive ale celor care dețin un permis de ședere permanentă „sunt motive rezonabile” pentru întârzieri în aplicarea acestui program.

Silvana a declarat: „Sunt foarte fericită că se schimbă orientările și că, în esență, își dau seama că a fost o greșeală să facă acest lucru unor buni cetățeni care se află aici de mult timp și care contribuie la societate”.

Cu toate acestea, grupul de campanie the3million a descris schimbarea ca fiind o victorie parțială, deoarece orientările actualizate nu sunt atât de explicite pe cât ar putea fi.

În loc să precizeze că sunt permise cererile tardive ale cetățenilor UE cu carduri de rezidență permanentă, Ministerul de Interne dă un exemplu alambicat de persoană aflată într-o astfel de situație.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite