Primarul Londrei, dezvăluiri despre Brexit înainte de alegeri: Milioane de locuri de muncă și zeci de miliarde de lire sterline pierdute de Marea Britanie

0
Publicat:

Primarul Londrei, Sadiq Khan, cere politicienilor britanici să nu mai țină ascunse efectele rele ale ieșirii Marii Britanii din UE, înaintea alegerilor din acest an.

Sadiq Khan, primarul Londrei
Sadiq Khan, primarul Londrei FOTO arhiva Adevărul

Potrivit Politico, într-un discurs ținut în această seară, actualul primar laburist al Londrei a acuzat guvernul conservator de "încercarea de a face din Brexit un succes" și "ignorarea pur și simplu a impactului" asupra capitalei britanice.

Cu toate că remarcile lui Khan vor evidenția explicit presupusele eșecuri ale guvernului britanic, intervenția poarte fi, de asemenea, percepută și ca o încercare de a se distanța de conducerea națională a Partidului Laburist, care susține din ce în ce mai mult viața britanicilor în afara proiectului european.

Sub conducerea lui Keir Starmer, Partidul Laburist a anunțat că dorește "să facă Brexit-ul să funcționeze" și a exclus reîntoarcerea în piața unică sau în uniunea vamală a Uniunii Europene, precum și reintroducerea liberei circulații.

Cu toate acestea, Khan se confruntă cu un teren electoral diferit față de Starmer, în Londra, scrie Politico, ai cărei locuitori sunt susținători a rămânerii în UE, spre deosebire de unele zone din nordul și centrul Angliei.

Mai ales că noul sistem electoral pentru alegerea primarului Londrei îl lasă pe Khan vulnerabil pentru pierderea voturilor în favoarea liberal-democraților și verzilor pro-europeni.

"Nimeni nu vrea să revenim la divizare și blocare, care au dominat scena noastră politică timp de cinci ani lungi", a spus Khan într-un discurs la Mansion House din City of London.

"Cu toate acestea, adevărul este că această versiune inutil de dură a Brexit-ului are un efect rău asupra capitalei noastre și a țării - într-un moment în care nu ne putem permite așa ceva”, spune Khan.

"Nu putem - cu toată bună-credință - să pretindem că nu rănește oamenii și nu afectează afacerile noastre. Ca primar al acestui oraș minunat, a alege să nu spun nimic ar fi echivalent cu o neglijare a datoriei", a mai spus primarul Londrei.

Primarul a adus în discuție cercetările comandate de City Hall, care arată că Marea Britanie are cu două milioane de locuri de muncă mai puțin din cauza ieșirii din UE și că Brexit-ul a costat până acum economia britanică 140 de miliarde de lire sterline.

Cu toate că efectele ieșirii din UE persistă, importanța Brexit-ului ca temă s-a redus dramatic în rândul alegătorilor de la scrutinul din 2019.

În septembrie 2019, un sondaj YouGov arăta că 73% dintre votanți considerau UE drept o problemă majoră. Până în ianuarie 2024, acest procentaj scăzuse la doar 14%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite