Britanicii doresc o relație mai strânsă cu UE decât cu SUA, în urma Brexit

0
Publicat:

Un studiu asupra atitudinilor post-Brexit arată că aproape de două ori mai mulți alegători din UK cred că o relație strânsă cu UE este mai importantă pentru pace, prosperitate și securitate decât legăturile cu SUA.

Britanicii au revenit la sentimente mai bune față de UE
Britanicii au revenit la sentimente mai bune față de UE FOTO arhiva Adevărul

Raportul, bazat pe sondaje și grupuri de discuții cu oameni de diverse convingeri față de ieșirea din Uniunea Europeană, arată că atitudinile față de UE devin mai favorabile într-o serie de domenii politice, iar întreaga dezbatere privind Brexit-ul este în acest moment mult mai puțin toxică și mai pragmatică.

Autorii studiului spun că aceasta va oferi unui potențial guvern laburist „spațiul și permisiunea” pentru a lucra în direcția legăturilor mai strânse, în special în domenii precum comerțul, securitatea și apărarea, conform cerinței majorității britanicilor.

Raportul realizat de think-tank-ul independent British Future, citat de Guardian arată că 52% dintre respondenți ar dori ca UK să aibă o relație mai strânsă cu UE, în timp ce doar 12% consideră că ar trebui să aibă una mai distanțată, iar 27% susțin menținerea status quo-ului.

Întrebați ce relație este considerată cea mai importantă pentru pace, prosperitate și stabilitate, aproape jumătate dintre respondenți (48%) au clasat UE pe primul loc, în fața SUA (27%) și Commonwealth-ului (25%).

Sondajul a arătat că 61% dintre oameni susțin o cooperare mai strânsă cu UE atât în domeniul comerțului, cât și în știință și cercetare. 68% susțin o cooperare mai strânsă în combaterea criminalității și terorismului, 57% în privința reglementărilor vamale și 57% în domeniul sănătății.

Raportul observă că atitudinile din UK au „evoluat semnificativ împotriva” părăsirii UE. Din grupurile de discuții s-a identificat „un sentiment de epuizare publică față de problema Brexit-ului”, cu majoritatea oamenilor „dornici să lase în urmă diviziunile anilor precedenți”.

Există sprijin majoritar pentru o dezbatere mai puțin încinsă privind relația UK-UE, atât printre votanții care au decis să iasă din 2016 (56%), cât și printre votanții pro-UE (73%), precum și între susținătorii atât ai Partidului Conservator (61%), cât și ai Partidului Laburist (68%) deopotrivă. Important este că susținerea pentru o dezbatere mai puțin încinsă este consistentă: aproximativ șase din zece, în toate grupurile de vârstă care erau eligibile să voteze la momentul referendumului”, arată raportul.

Sondajul a chestionat, de asemenea, oamenii despre opinia lor privind decizia de a părăsi Uniunea Europeană: 49% dintre respondenți au spus că a fost greșit să plece, în comparație cu 36% care au spus că a fost corect să plece. 15% nu au știut ce să răspundă.

Cercetarea a inclus un sondaj reprezentativ cu peste 2.000 de persoane realizat de Foculdata, precum și o serie de grupuri de discuții cu oameni din Londra, Peterborough și Stockport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite