Marea Britanie ar putea impune o taxă pe zahăr şi sare pentru a îmbunătăţi obiceiurile alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Strategia Naţională Alimentară care este comandată de guvern afirmă că apetitul „disfuncţional” al populaţiei din Marea Britanie şi dietele sărace reprezintă o povară pentru Serviciul Naţional de Sănătate şi contribuie la 64.000 de decese produse în fiecare an în ţară. Un raport recomandă introducerea unei taxe de 3 lire pe kilogramul de zahăr şi de 6 lire pe kilogramul de sare.

Propunerea a fost criticată deoarece ar afecta consumatorii săraci, dar Henry Dimbledy, creatorul Strategiei Naţionale Alimentare crede că astfel producătorii ar fi stimulaţi să reducă cantitatea de sare şi zahăr din produsele alimentare.

Strategia subliniază daunele cauzate de natură şi climă de către sectorul alimentar şi agricol. „Obiceiurile noastre alimentare distrug mediul înconjurător, iar acest lucru, la rândul său, ne ameninţă siguranţa alimentară. Următorul mare şoc al aprovizionării noastre cu alimente va fi aproape sigur cauzat de schimbările climatice, sub forma unor evenimente meteorologice extreme şi a eşecurilor catastrofale ale recoltei”, a spus Henry Dimbleby, conform Mediafax.

Consumul de carne şi alimente ultraprocesate din Marea Britanie ar trebui să scadă cu aproape o treime, iar aportul de fructe şi legume să crească cu 30% până în 2032. Dimbleby a spus că pandemia a fost o „verificare dureroasă a realităţii”, obezitatea fiind un factor major în rata ridicată a mortalităţii cauzate de coronavirus în Marea Britanie.

Bucătarul şi militantul Jamie Oliver a spus: „Nu este momentul pentru măsuri pe jumătate. Dacă atât guvernul, cât şi companiile sunt dispuse să ia măsuri îndrăzneţe şi să acorde prioritate sănătăţii publicului, atunci avem o oportunitate incredibilă de a crea un sistem alimentar mult mai corect şi mai durabil pentru toate familiile”.

Secretarul de Mediu, George Eustice, a spus că guvernul va răspunde în termen de şase luni stabilind priorităţile sistemului alimentar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite