Marea Britanie a oferit cea mai mare sumă pentru combaterea încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Brown
Gordon Brown

Cel puţin 75 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor în strada din jurul discuţii climatice de la Copenhaga - pe motivul că Marea Britanie s-a angajat să plătească £ 1,5 miliarde pentru combaterea încălzirii globale.

Aproximativ 500 de persoane au manifestat în capitala Danemarcei. Protestul a venit în urma întâlnirii dintre liderii de corporaţii care s-au întâlnit în oraş pentru a discuta despre rolul întreprinderilor în lupta împotriva încălzirii globale.

Protestatarii băteau în tobe şi scandau: "Vedeţi-vă de treaba voastră, aceasta este clima noastră". Unul dintre manifestanţi a declarat: "Este foarte important că noi ne aflăm aici şi că le arătăm conducătorilor şi guvernatorilor că ceea ce fac ei nu este ceea ce ne dorim noi".

"Ei vând tema climei în fiecare zi şi o vor vinde şi în Copenhaga, iar noi vrem să fim împotriva acestui fapt, să oferim o alternativă."

Negociatorii de la conferinţă încearcă să cadă de acord la nivel global pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

"Această întâlnire de la Copenhaga trebuie să fie ambiţioasă, globală, cuprinzătoare şi obligatorie în termen de cel puţin şase luni", a spus prim-ministrul Gordon Brown

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Henrik Moeller Nielsen a declarat că reţinerile au fost preventive şi nu s-au raportat cazuri grave de violenţă. Între timp, Gordon Brown a anunţat că Marea Britanie este dispusă să ofere cel puţin 1,5 miliarde de lire sterline spre un fond pentru a grăbi eforturile de combatere a încălzirii globale în ţările sărace.

Înţelegerea este parte a unui pachet de 6,5 miliarde de lire sterline aparţinând UE pe o perioadă de trei ani menit să rezolve problema poluării climatice şi a încălzirii globale.

Marea Britanie a fost de acord să contribuie cu cea mai mare cotă naţională, alături de Franţa şi Germania, care au dat aproximativ 1,2 miliarde de lire sterline fiecare.

Primul-ministru a crescut în ultimul moment suma acordată de Marea Britanie de la 1,2 miliarde £ pentru a încuraja şi alte state membre ale UE să-şi mărească oferta. Tactica sa a dar roade, întrucât cifra finală de la reuniunea liderilor de la Bruxelles a fost peste cea propusă iniţial.

Întrebat de ce Marea Britanie a avut cea mai mare contribuţie, Gordon Brown, vorbind de la Bruxelles, a declarat: "Cred că am făcut un lucru bun. Această ofertă este una din metodele prin care putem obţine un acord global la Copenhaga."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite