Marea Britanie, cuprinsă de antisemitism. Creștere fără precedent a atacurilor împotriva evreilor, de la începutul conflictului din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul atacurilor și abuzurilor antisemite în Marea Britanie a cunoscut o creștere fără precedent de la atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, conform datelor care arată o creștere de 589% comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Cazurile de antisemitism au crescut de peste 5 ori în Marea Britanie
Cazurile de antisemitism au crescut de peste 5 ori în Marea Britanie FOTO arhiva Adevărul

Community Security Trust (CST), care monitorizează abuzul și atacurile antisemite și asigură securitatea comunităților evreiești din Marea Britanie a declarat, pentru The Guardian, că această creștere reprezintă un „moment crucial pentru antisemitismul din Marea Britanie”.

Astfel, au fost înregistrate 4.103 incidente antisemite în Marea Britanie în 2023, cel mai mare număr total raportat într-un an calendaristic de către organizație. Două treimi din incidentele din 2023 au avut loc după 7 octombrie - 2.699, comparativ cu 392 în aceeași perioadă din 2022.

CST a declarat că atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie a fost un „eveniment declanșator care a avut un efect seismic asupra nivelului de incidente antisemite din Marea Britanie... iar impactul a fost imediat”.

30 de incidente antisemite raportate pe 7 octombrie 2023

Primul raport de antisemitism a fost primit la ora 12:55, pe 7 octombrie, după atacul Hamas. Un vehicul cu un steag palestinian atașat și cu ocupantul ridicând pumnul în aer printr-o fereastră deschisă a trecut pe lângă o sinagogă din Hertfordshire. Treizeci și unu de incidente au fost raportate în acea zi.

Numărul a crescut în zilele următoare, atingând un maxim de 80 pe 11 octombrie - cel mai mare total de incidente pentru o singură zi înregistrat de CST.

Organizația subliniază că au fost înregistrate creșteri anterioare ale antisemitismului în timpul și după conflictele din Gaza din 2021, 2014 și 2009.

De asemene, s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de incidente de ură și abuz antisemit în școli și universități.

În 2023, au fost înregistrate 87 de incidente la școlile evreiești, comparativ cu 20 în anul precedent. În plus, 111 incidente au implicat copii evrei în afara școlii, comparativ cu 41 în 2022, și 127 au implicat copii sau personal evreu în școli non-confesionale.

Numărul incidentelor în universități și alte instituții de învățământ superior a stabilit, de asemenea, un record în 2023, cu 182 înregistrări, comparativ cu 60 în anul precedent.

CST a declarat că cea mai frecventă formă de retorică antisemită în 2023 „se referă sau este legată de Israel, Palestina, atacul Hamas sau războiul ulterior”. Între 1 ianuarie și 6 octombrie, 19% din incidentele raportate au inclus „antisemitism legat de Israel”; între 7 octombrie și 31 decembrie, proporția a crescut la 56%.

Free Palestine, considerat un imn al abuzului antisemit

În cel puțin 427 de cazuri, fraza „Free Palestine” a fost folosită în vorbire sau scriere. Deși nu este o declarație inerent antisemită, în fiecare dintre aceste cazuri a fost îndreptată împotriva persoanelor sau instituțiilor evreiești doar pentru că erau evreiești, sau a făcut parte dintr-un tiraj mai mare care includea sentimente explicit antisemite”, a declarat CST.

Fraza „a devenit un slogan formalizat, aproape de un imn al abuzului antisemit, pe care infractorii știu că va ofensa sau intimida țintele lor”, se arată în raport.

Tipurile de incidente înregistrate includ agresiuni (în creștere cu 96% față de 2022), distrugerea proprietăților evreiești (în creștere cu 146%), amenințări (în creștere cu 196%) și comportament abuziv (în creștere cu 149%). Antisemitismul online a crescut cu 257%.

Teoriile conspirației au fost evidente în 319 din cele 4.103 incidente raportate în 2023, aproape dublu față de cifra din 2022. Cea mai mare parte „vorbea despre puterea malignă evreiască asupra politicii globale, mass-media, finanțelor și altor domenii ale vieții”.

Incidente au fost concentrate în zonele cu populații evreiești semnificative. Acestea „rămân principalele ținte ale antisemitismului”, se arată în raport, dar „pentru prima dată, CST a înregistrat un incident antisemit în fiecare regiune din Marea Britanie, în 2023”.

Mark Gardner, directorul executiv al CST, a declarat: „Evreii britanici sunt puternici și rezistenți, dar explozia de ură împotriva comunității noastre este o rușine absolută. Acesta are loc în școli, universități, locuri de muncă, pe străzi și pe toate platformele de socializare.

„Comunitatea noastră este hărțuită, intimidată, amenințată și atacată de extremiști care se opun și societății în ansamblu. Mulțumim guvernului și poliției pentru sprijinul lor, dar aceasta este o provocare pentru toată lumea și condamnăm tăcerea deplină din partea acelor segmente ale societății care numesc cu aviditate rasismul în fiecare alt caz, exceptând atunci când vine vorba de ura împotriva evreilor”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite