Mai mulți solicitanți de azil au „dispărut” după ce au reușit să treacă din Rusia în Finlanda

0
Publicat:

Cele în jur de 160 de persoane care au cerut în anul care tocmai a trecut azil la frontiera estică a Finlandei între timp s-au făcut nevăzute, având în vedere creșterea subită a numărului de solicitanți de azil care sosesc prin Rusia, a anunțat autoritatea finlandeză pentru imigrație, relatează Reuters.

Granita Rusia Finlanda
Finlanda și-a închis frontiera cu Rusia până la data de 11 februarie. FOTO EPA EFE (Arhivă)

Amintim faptul că această țară nordică a închis la finalul anului 2023 granița estică cu Rusia, permițând accesul doar pentru mărfuri, din pricina numeroaselor sosiri de migranți din țări precum Siria și Somalia. Helsinki a învinuit Moscova de faptul că a trimis migranți la graniță, acuzație respinsă de Kremlin. 

Conform serviciul de imigrație Migri, 1.323 de cereri de azil au fost înregistrate la granița de est între lunile august și decembrie 2023, dintre care aproape 900 în noiembrie și peste 300 în decembrie. 

La ora actuală, 160 de persoane nu se mai află în centrele de primire, a precizat pentru sursa citată Antti Lehtinen, directorul unității de azil de la Migri. 

18 persoane au ajuns în alte state europene, inclusiv în Olanda, Belgia, Norvegia, Suedia, Franța, Germania și Elveția, pentru a cere din nou azil. 

 „Asistență la imigrația ilegală”

Este posibil, desigur, ca dintre acești 160, mulți dintre ei să fi plecat în altă țară, dar să nu fi cerut încă azil în țara respectivă", a declarat Lehtinen. 

Fiecare persoană care solicită azil în Finlanda are amprentele digitale introduse în sistemul Eurodac, baza de date comună de amprente digitale a Europei, a mai spus Lehtinen. 

Conform normelor Uniunii Europene, statul membru în care un migrant solicită pentru prima dată azil este responsabil pentru procesarea cererii. 

Țara nordică a anunțat la începutul lui ianuarie că a decis să prelungească măsura de închidere a frontierei sale cu Rusia până la data de 11 februarie, susținând că este posibil ca numărul de solicitanți de azil să crească din nou dacă granița va fi redeschisă. 

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a solicitat în urmă cu un an găsirea unei soluții la nivel european care să pună capăt pătrunderilor incontrolabile în spațiul Schengen. 

În cursul zilei de joi, o unitate a pazei de coastă a Gărzii de Frontieră finlandeze a anunțat că cercetează mai multe cazuri de „asistență la imigrația ilegală" referitoare la frontiera de est, bănuind organizațiile criminale de trafic de persoane. 

Suspectăm că există cel puțin sute de persoane care încă încearcă să își continue călătoria din Finlanda către alte țări din UE și Schengen", a declarat Antti Raassina, liderul echipei responsabile de anchetă a pazei de coastă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite